piątek, 30 maja 2014

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Dziś propozycja na bardzo smaczne ciasto. Kruche ciasto z sezonowymi owocami - truskawkami i rabarbarem, które na ciasto tym razem trafiły prosto z mojego ogródka! Mhmm... bardzo lubię ten okres, kiedy można sobie dodatkowo uprzyjemnić życie- smakiem pysznej, polskiej truskawki. Przepadam za nimi, a to uwielbienie być może bierze się z tak długiego okresu wyczekiwania na nie!(?) Bo przecież cały rok się czeka, a gdy już są... to nic tylko jeść i piec ciasta z ich dodatkiem. Polecam ten przepis bo jest bardzo prosty, a efekt końcowy jak widać!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki:


3/4 kostki masła (150g)
2,5 szklanki mąki (300g-320g)
1-1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
500g rabarbaru
200g truskawek

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Sposób przygotowania:


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę, sól i wszystkie składniki zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Tak wyrobione ciasto podzielić na dwie kulki(jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę), owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować owoce. Rabarbar dobrze umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucić do garnka rabarbar i dusić na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu do momentu aż rabarbar puści sok. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie większą część ciasta rozłożyć na całości. Na ciasto równomiernie rozłożyć lekko odsączony rabarbar, pokrojone truskawki i na tarce z dużymi oczkami zetrzeć kawałek ciasta na kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Podobne posty:

czwartek, 8 maja 2014

Dorada z piekarnika - delikatna i smaczna

Dzisiaj propozycja na przygotowanie dorady z piekarnika - pyszną rybę o bardzo delikatnym mięsie. Przepis jest bardzo prosty, a rybka wychodzi bardzo ale to bardzo smaczna. Dorada na talerzu prezentuje się pięknie wręcz wykwintnie! Polecam ją na obiady, kolacje czy na grilla, bo przecież sezon grillowy już otwarty...


Składniki:


2 świeże wypatroszone dorady
połowa cytryny w plasterkach
1 mała cebulka
¼ pęczka zielonej pietruszki
4 gałązki świeżego koperku
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki masła
Kawałek imbiru (ok. 2cm)
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz kolorowy


Sposób przygotowania:


Dorady dobrze opłukać, osuszyć. Następnie ryby z każdej strony posolić oraz popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Cytrynę, obrany kawałek imbiru, cebulkę oraz ząbek czosnku pokroić w plasterki. Pietruszkę oraz koperek opłukać. Dorady – każdą osobno - położyć na folii aluminiowej. Do każdej ryby włożyć plasterki cytryny, cebulki, czosnku oraz imbiru. Do środka włożyć także cienkie plasterki masła, czosnku oraz poszatkowaną pietruszkę i po gałązce koperku. Na doradę ułożyć (jeśli zostało) plasterki cytryny, imbiru, czosnku i dla aromatu gałązkę koperku. Tak przygotowaną rybę zamknąć w folii i piec przez 20 minut w 180st C po tym czasie folię otworzyć i piec tak, aby woda wyparowała a dorada nabrała rumianego koloru (ok. 15-20 minut z termoobiegiem). Tak przygotowaną doradę podawać z frytkami i surówką.


Podobne posty:

poniedziałek, 5 maja 2014

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa - moja ulubiona! Przyznam się, że raz na jakiś czas mam nieodpartą ochotę na taką właśnie babeczkę. Polecam bardzo, bo przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy to puszysty i mega cytrynowy smakołyk- po prostu taka babka jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze...

Babka cytrynowa

Składniki:


5 jajek
250g cukru
400g mąki
1 kostka miękkiego masła (250g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 10-15g)
1 łyżeczka pasty waniliowej
Starta skórka z jednej cytryny
Sok z jednej cytryny
1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

Opcjonalnie: starta skórka z limony i z połowy cytryny - do dekoracji

Babka cytrynowa

Sposób przygotowania:


Cytrynę najpierw należy sparzyć, a później na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę. Do miski wrzucić miękkie masło i ucierać je na puszystą masę stopniowo dosypując cukier. Następnie oddzielić żółtka od białek i powoli do masy dodawać żółtko po żółtku – stale ucierając masę. Później do masy powoli przesiewać mąkę wraz z proszkiem cały czas miksując, do masy wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę z cytryny i pastę waniliową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać partiami do ciasto bardzo delikatnie całość mieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, obsypać startą bułką i przełożyć ciasto. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 35-40 minut. Po tym czasie, piekarnik uchylić i zostawić babkę jeszcze kilkanaście minut. Gdy już babka całkowicie ostygnie wyjąć ją z formy, a na kąpieli wodnej stopić tabliczkę czekolady, którą następnie polać babkę. Dodatkowo można babkę posypać startą skórką cytryny lub limonki.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Podobne posty: