niedziela, 29 września 2013

Makaron Farfalle z kurczakiem, cukinią i brokułem

Makarony uwielbiam pod prawie każdą postacią.... Zapiekanki, pasty, czy ich obecność w zupach - i można tak bez końca, dzień za dniem makaronowe dania pochłaniać. Tym razem na talerzu znalazł się makaron w towarzystwie kawałków złotego kurczaka, brokuła i cukinii, a wszystko to jest skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Danie bardzo smaczne, wręcz pyszne, aż chce się więcej.

Makaron Farfalle z kurczakiem, cukinią i brokułem

Składniki:


300g makaronu kokardek
300g filetu z kurczaka
150g pieczarek
0,5 brokułu
1 mała cukinia
250g sera ricotta
40g migdałów
60g serka Camembert
3/5 szklanki mleka (150ml)
ok. 10 listków świeżej bazylii
Przyprawy: sól, pieprz, curry, czerwona papryka

Sposób przygotowania:


Filety umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Do miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać pół łyżeczki curry, odrobinę pieprzu oraz papryki, wrzucić kawałki kurczaka, wszystko dobrze wymieszać i wsadzić do lodówki na około pół godziny. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Brokuł namoczyć na kilka minut w osolonej wodzie, a później podzielić na małe różyczki. Cukinie umyć, oczyścić z pestek i pokroić na kostki. Następnie warzywa przez około 5 minut blanszować. Pieczarki skroić w plasterki. Migdały pokroić na mniejsze kawałki i na suchej gorącej patelni je podprażyć. Na gorącą patelnię z odrobiną oliwy wrzucić kawałki kurczaka i je podsmażyć na złoto. Do niewielkiego garnka wrzucić ser ricottę i ma małym ogniu lekko podgrzać, cały czas mieszając. Po krótkim czasie dolać mleka i wciąż mieszać, następnie wrzucić ser pleśniowy i mieszać do jego całkowitego roztopienia. Do sosu dodać pokrojone pieczarki, bazylię i całość jeszcze podgrzewać około 3-5 minuty. Sos doprawić solą i pieprzem. Na talerz nakładać makaron, sos śmietanowo-pieczarkowy i na wierzch rozrzucić ugotowane warzywka, kawałki kurczaka i podprażone orzechy.

Makaron Farfalle z kurczakiem, cukinią i brokułem

Podobne posty:

czwartek, 26 września 2013

Muffinki Magdalenki

Magdalenki towarzyszą mi już od najmłodszych lat. W większości hiszpańskich rodzin, te babeczki są pochłaniane na śniadanie do porannej kawy i występują właśnie w takiej formie. Ja takie je pamiętam...hmm! Są słodkie, z delikatnym aromatem cytrynowym świetne do pracy czy szkoły. Przepis bardzo szybki wręcz ekspresowy. Z podanych składników wychodzi 12 pysznych babeczek.

Muffinki Magdalenki

Składniki:


3/4 kostki masła (150g)
150g mąki pszennej
150g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Starta skórka z jednej cytryny

Muffinki Magdalenki

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, wsypać cukier, dodać szczypty soli i ubijać do czasu aż masa jajeczna będzie puszysta. Następnie do masy wlewać powoli roztopione i ostudzone masło i miksować chwilę. Później stopniowo przesiewać mąkę i proszek do pieczenia – miksować. Pod koniec dodać startą skórkę cytryny(wcześniej należy cytrynę sparzyć) i pastę waniliową. Masę wyłożyć do papilotek tak do 3/4 ich wysokości, a wierzch każdej muffinki posypać cukrem. Muffinki włożyć do specjalnej blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C tak około 16-18 minut.

Muffinki Magdalenki

Podobne posty:

wtorek, 24 września 2013

Ciasto z gruszkami i budyniem

Jesień przyszła jak co roku... troszkę za szybko, aura nie nastraja pozytywnie więc dlatego najlepszym sposobem na polepszenie humoru sobie i najbliższym jest kawałek pysznego ciasta. Ciasta z jesienną gruszką i chrupiącą kakaowo-waniliową posypką... Ciasto jest smaczne, bardzo proste do przygotowania i po prostu idealne do kawy. Sezon gruszkowy otwarty -a ciasto polecam!

Ciasto z gruszkami i budyniem

Składniki na ciasto:


1 kostka miękkiego masła (200 g)
600g mąki pszennej
1.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
2 łyżki kakao ciemnego (tylko na posypkę)

3 budynie waniliowe
1l mleka
2 łyżki cukru
1kg gruszek

Ciasto z gruszkami i budyniem

Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić składniki na ciasto i wyrobić z nich ładne, jednolite, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, i jedną część podzielić ponownie na pół i jedną część dobrze ugnieść z dodatkiem kakao. Tak podzielone ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń: w garnku podgrzać 750ml mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie i cukier – użyć trochę mniej mleka niż zaleca się to na opakowaniach –następnie budyń lekko ostudzić. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na dno przygotowanej blachy (25x40,) wyłożyć większą część ciasta i przy pomocy gładkiej, okrągłej szklanki ciasto równomiernie rozprowadzić. Budyń wymieszać z gruszkami i całość przełożyć na ciasto. Na budyń zetrzeć na tarce lub układać kawałkami ciasto na posypkę. Ciacho piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 40-45 minut. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z gruszkami i budyniem

Podobne posty:

niedziela, 22 września 2013

Ciasto bananowo-toffi czyli Banoffee

Gdy po raz pierwszy skosztowałam tego ciasta, a było to dość dawno na urodzinach mojej koleżanki, to już wiedziałam, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast... Ciasto bananowo-toffi jest zwyczajnie pyszne, pomimo tego, że w cieście jest spora ilość słodkiego kajmaku wcale nie jest bardzo słodkie. Ciekawy, bo lekko słonawy smak nadaje ciastu - spód z ciastek Digestive, śmietana dodaje lekkości, z kolei banany w tym połączeniu dają już kompletną i idealną całość. Ciasto przyrządza się bardzo szybko, przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam!


Składniki:


220g ciastek Digestive
0.5 kostki masła (100g)
1 puszka masy krówkowej (ja dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
3-4 banany
400g śmietanki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
6 skruszonych herbatników kakaowych i zwykłych
Opcjonalnie: starta czekolada


Sposób przygotowania:


Ciasteczka przy pomocy wałka lub blendera rozdrobnić. Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku i dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem, a następnie przełożyć do niej masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę na około 15 minut wsadzić do lodówki. Puszkę z kajmakiem włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, po to aby lepiej się później rozprowadzał. Banany obrać i pokroić je w plasterki 0,5cm. Następnie na ciasteczkowy spód, wyłożyć masę krówkową, i poukładać kawałki banana. Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno i przykryć ją banany. Śmietanę według upodobania posypać można pokruszonymi herbatnikami lub startą czekoladą. Ciasto najlepiej zostawić w lodówce przynajmniej na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.


Podobne posty:

środa, 18 września 2013

Papryka faszerowana Tortillą czyli omletem hiszpańskim

Przyszła mi ogromna ochota na hiszpańską tortillę, ale z lodówki wołały już od jakiegoś czasu, piękne papryki - pomyślałam: czemu nie?! Nafaszeruję papryki tortillą! I wyszło, wyszło naprawdę pysznie... Jest to alternatywa dla mięsnego farszu, albo ciekawy pomysł gdy po prostu; zostaną nam ugotowane ziemniaczki z poprzedniego dnia a my będziemy chcieli zrobić coś innego! Paprykę można faszerować na sposobów sto, to kolejny z nich.... Przepis bardzo prosty i w konsekwencji smaczny - polecam!

Papryka faszerowana Tortillą

Składniki:


4 duże papryki czerwone
1-1,2kg młodych ziemniaków
1 cebula
Pół pęczka szczypiorku
100g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
6 jajek
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, papryka słodka lub ostra, zioła prowansalskie

Papryka faszerowana Tortillą

Sposób przygotowania:


Ziemniaczki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia. Papryki opłukać, odciąć górną część, wydrążyć gniazda nasienne i środek delikatnie skropić olejem i posypać pieprzem. Później cebulę i szczypior drobno pokroić. Plasterki kiełbaski dodatkowo w pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulkę i odrobinę ją zeszklić. Do cebuli wkroić ugotowane ziemniaki i tylko delikatnie je podrumienić. Do składników na patelni dorzucić kiełbasę oraz szczypiorek. Następnie do miski wbić jajka, dodać sól z pieprzem i ubijać je około 2 minut. Do masy jajecznej wrzucić składniki z patelni, dodatkowo doprawić słodką papryką i ziołami i dobrze wszystko wymieszać. Farsz przy pomocy chochelki nakładać do papryk do pełna i tak nadziane papryczki piec w temperaturze 220st C przez około 35 minut pod przykryciem np.: folii aluminiowej, po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut. Papryczki podawać na gorąco najlepsze są od razu po upieczeniu.

Papryka faszerowana Tortillą

Papryka faszerowana Tortillą

Podobne posty:

poniedziałek, 16 września 2013

Zapiekanka z warzyw "Pożegnanie lata"

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i pomidorów jest idealna do mięs czy też z kawałkiem dobrej bułki. Lekka, smaczna i bardzo prosta propozycja na obiadek - najlepiej smakuje na wolnym powietrzu! Danie to można zrobić z samych tylko warzyw lub tak jak ja delikatnie urozmaicić odrobiną hiszpańskiego smakołyku. Pięknie wygląda i smakuje - godna polecenia!

Zapiekanka z warzyw

Składniki:


1 bakłażan
1 cukinia
3 pomidory
1 duża cebula
0,5 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
200g kiełbasy Chorizo
2 łyżki masła
1/4 szklanki białego wina
1-2 łyżka śmietany 12%
2 plasterki sera żółtego
Przyprawy: sól, cukier, świeżo mielony pieprz kolorowy, bazylia suszona, papryka słodka

Zapiekanka z warzyw

Sposób przyrządzenia:


Bakłażan umyć, i pokroić w plastry o grubości 1 cm, Następnie plastry dobrze posolić i odstawić w durszlaku na około 30minut. W tym czasie pokroić cukinie również w plasterki 1cm. Pomidory(nie mogą być zbyt miękkie) sparzyć i obrać, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę poszatkować i podsmażyć na patelni z masłem, Chorizo pokroić w kosteczkę i dorzucić do cebuli, następnie przyprawić i dodać drobno skrojony szczypiorek oraz przeciśnięty czosnek - chwilkę podsmażyć. Później dodać wina i mieszać od czasu do czasu – czekać aż trochę się zredukuje. Pod koniec dodać śmietany, jeśli jest taka potrzeba dodatkowo jeszcze doprawić (nie zapominając o cukrze! – gdyż wino było dość kwaśne). Następnie bakłażany przy pomocy ręcznika papierowego odcisnąć od nadmiaru soków. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim naprzemiennie plaster bakłażanu, cukinii i pomidora. Do środka wrzucić zawartość patelni. Całość posypać jeszcze ulubioną przyprawą i piec w temperaturze 180st C przez około 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać drobno pokrojonym serem.

Zapiekanka z warzyw

Podobne posty:

sobota, 14 września 2013

Szarlotka z posypką z płatków Cini Minis

Ciasto jabłkowe na kruchym cieście z posypką z moich ulubionych płatków śniadaniowych – smakuję bardzo pysznie. Dzięki płatkom Cini Minis ciasto zyskało nie tylko na ciekawym wyglądzie ale również na dodatkowym smaku cynamonowym. Samo ciasto oraz masa jabłkowa nie są jakoś bardzo słodkie zatem wszystko się fajnie ze sobą komponuje. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane, ani czasochłonne zatem można się pokusić o taką blachę pysznego jabłecznika. Polecam.

Szarlotka z posypką z płatków Cini Minis

Składniki ciasto:


300-350g mąki
0,5 kostki masła (125g)
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 jajka

Masa jabłkowa:


1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła

Kruszonka:


3 szklanki płatków Cini Minis
1 /4 kostki masła (50g)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 pełna łyżka miodu
3 łyżki mleczka słodzonego (z tubki)

Szarlotka z posypką z płatków Cini Minis

Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, masło, proszek, jogurt oraz jajka – wszystkie składniki ze sobą połączyć i wyrabiać do momentu uzyskania ładnie jednolitego i lśniącego ciasta. Ciasto wsadzić do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne, a jabłka pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło i wrzucić kawałki jabłek wraz z odrobiną cynamonu – wszystko dusić, od czasu do czasu przemieszać, tak do momentu aż jabłka odrobinkę zmiękną i odstawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść na blachę(25x40) i podpiec w temperaturze 200st C przez około 20 minut. Po tym czasie na lekko rumiany spód wyłożyć masę jabłkową i włożyć ponownie do piekarnika na 15-20 minut. Kruszonka: W garnku roztopić masło, dodać miód, cukier, mleczko i mieszać aż wszystko delikatnie się zagrzeje, a następnie do garnka wsypać płatki i dokładnie wszystko wymieszać. Na lekko ostudzone ciasto, wyłożyć kruszonkę i równomiernie ją rozprowadzić aby pokryła cała blachę. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, gdyż posypka z płatków jeszcze bardzo chrupka.

Szarlotka z posypką z płatków Cini Minis

Szarlotka z posypką z płatków Cini Minis

Podobne posty:

czwartek, 12 września 2013

Zupa kalafiorowa

Kalafiorowa to zupka prosta, szybka i bardzo smaczna. Jest to zdrowa propozycja na obiadek. Mój mąż bardzo lubi zupy takie jak właśnie ta. Ta kalafiorowa świetnie nadaje się także, do zrobienia z niej mocno sycącego kremu kalafiorowego... Polecam!

Zupa kalafiorowa

Składniki:


1,2 l wody
1 kalafior
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
0,5 selera
0,5 cebuli
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
0,5 pęczku zielonej pietruszki
1 bulionetka (opcjonalnie)
Przyprawy: sól, biały pieprz, cukier brązowy, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, lubczyk suszony

Zupa kalafiorowa

Sposób przyrządzenia:


Kalafior rozdrobnić na mniejsze różyczki i wodzie z odrobiną cytryny moczyć około 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na suchej, rozgrzanej patelni lekko je podpalić (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Do wody wrzucić pokrojone warzywa i gotować około 1h aby otrzymać wywar z warzyw. Można początkowo delikatnie przyprawić odrobiną masła oraz wrzucić szczyptę lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Po tym czasie, pewną część wygotowanych warzyw można usunąć z bulionu, jeśli lubimy można je później zmiksować i dodać do zupy. Jeżeli smak będzie mało intensywny można dodać jedną bulionetkę. Następnie do wywaru wrzucić różyczki kalafiora i gotować około 20 minut. Do szklanki wlać trochę wywaru, do wywaru dodać śmietany i soku z cytryny i przelać do zupy. Zupkę doprawić do smaku pieprzem, gałką, solą i cukrem. Na końcu wrzucić poszatkowaną zieloną pietruszkę i podawać z chlebem.

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Podobne posty:

wtorek, 10 września 2013

Bezy naturalnie truskawkowe!

Od czasu do czasu lubię zaglądać do sklepów z zdrową żywnością; i tak pewnego razu moje oczy wypatrzyły chipsy z suszonych truskawek. Sezon na truskawki mamy już za sobą, więc sięgnęłam po kilka paczek. Świetnie smakują, są pyszną przekąską, idealne są dla dzieci, gdyż nie mają żadnych sztucznych barwników. Rewelacyjnie się także spełniły jako dodatek do bez - nadały im mocno truskawkowy smak, delikatny kolorek oraz truskawkowy zapach.

Bezy truskawkowe

Składniki:


3 opakowania suszonych truskawek (3x12g)
5 białek
1 szklanka cukru (250g)
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 łyżek cukru pudru
Szczypta soli

Bezy truskawkowe

Sposób przyrządzenia:


W moździerzu lub przy użyciu wałka suszone truskawki sproszkować na pył. W misce ze szczyptą soli ubić na sztywno białka. Następnie do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować. Pod koniec ubijania dodać jeszcze cukru pudru, pasty oraz proszku truskawkowego i chwilę jeszcze miksować aby całość masa miała jednorodny kolor. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100st C przez 1,5-2h jeśli chcesz zachować fakturę, kształt jaki nadaliśmy na samym początku bezom. Jeśli nie zależy Ci na kształcie (bezy delikatnie pęcznieją i robią się bardziej obłe) można piec w tej samej temperaturze z termoobiegiem około 50minut. Z podanych składników wyszło mi dwie duże blaszki bez o średnicy 3-4cm, około 60 - piekłam je na dwa powyżej podane sposoby i bardziej polecam dłuższe pieczenie bez termoobiegu.

Bezy truskawkowe

niedziela, 8 września 2013

Burrito - wersja prosta

Burrito po hiszpańsku znaczy osiołek. To danie nazwane zostało tak dlatego, że niektórym przypominało ucho osła, drugim też kojarzyło się z pakunkami, które osioł musiał dźwigać. Burrito to dość wyrazisty farsz zawinięty w pszenny placek tortilli. Danie bardzo sycące, świetne do pracy czy szkoły. Najlepiej smakuje na gorąco i zimnym piwkiem. Pyszne!

Burrito

Składniki:


Placki tortilli pszennej
500g mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
0,5 papryki czerwonej
2 puszki pomidorów w kawałkach (2x400g)
3 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
0,5 puszki kukurydzy słodkiej
0,5 puszki fasoli czerwonej
(Opcjonalnie: starty ser żółty)
Przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, papryka czerwona, bazylia suszona, papryka chilli w płatkach

Burrito

Sposób przyrządzenia:


Cebulę, paprykę i ogórki pokroić na małe kosteczki. Na patelni z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę i ją zeszklić. Następnie dorzucić i podsmażać mięso, a przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniać je na bardzo małe kawałki. Mięso przyprawić i przecisnąć przez praskę czosnek – smażyć około 2 minut, ciągle mieszając. Później do składników dodać pomidory z puszki i dobrze doprawić bazylią i cukrem – aby pozbyć się nadmiernej kwaskowatości. Po 10 minutach do sosu dodać paprykę, ogórki, kukurydzę i fasolę. Sos tak długo gotować aby woda w znacznym stopniu wyparowała, a konsystencja była dość gęsta. Tak przygotowany sos nakładać na placki tortilli i zawijać.

Jak zawijać: Farsz rozłożyć głównie na środku, następnie część, która będzie częścią dolną - zagiąć na 4 cm, a później złożyć części boczne do środka. Tak złożoną tortillę owinąć w folię aluminiową.

Burrito