piątek, 4 marca 2016

Morszczuk z piekarnika - zdrowo i na szybko.

Od kiedy tylko pamiętam w moim domu rodzinnym na każdy piątkowy obiad była ryba. Zazwyczaj był to filet w panierce z ziemniakami czy frytkami i surówką - taki typowy domowy obiadek. Dzisiaj jednak proponuję dla naszego zdrowia zrobić filet rybny przygotowany w trochę zdrowszy sposób od wyżej wspomnianego! Filet bez panierki i złego tłuszczu.... Filety należy dobrze doprawić, aby mięso było aromatyczne jednak trzeba uważać z czasem pieczenia. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że rybka będzie sucha i niestety ale nie będzie najsmaczniejsza. Dziś więc polecam, przepis na dość szybkie i bardzo smaczne danie z morszczukiem w roli głównej.


Składniki:


500 g filetu z morszczuka
1 cebula
1 cytryna
2 cm kawałek imbiru
Sok z limonki
Kilka gałązek świeżego koperku

Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, szczypta suszonej szałwii - opcjonalnie


Sposób przygotowania:


Filety rybne  z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki/cytryny i oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem – zostawić na kilka minut. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plastry, cebulę również pokroić w plasterki . Kawałek imbiru obrać i pokroić na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na dno poukładać naprzemiennie plasterki cebuli i cytryny, położyć kilka gałązek koperku na które następnie ułożyć kawałki ryby. Filety oprószyć pieprzem, wrzucić plasterki imbiru i przykryć kilkoma gałązkami koperku. Dodatkowo całość można skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej i piec filety w temp. 180 st C przez 15 minut, następnie przykrycie zdjąć i piec około 7-8 minut. Rybkę podawać z kaszą lub ryżem i z dobrą sałatką.

piątek, 26 lutego 2016

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

To jest kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy! Jak dobrze, że niedawno "odkryłyśmy" je na nowo. I znowu powtórzyła się sytuacja, że ciasto w niedługim czasie musiało być zrobione po raz drugi ;-) Każdy domagał się repety! Co za tym idzie...?! To dowód na to, że po prostu ciasto jest naprawdę genialne. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie a przy tym jest bardzo wilgotne. Dla miłośników tzw.: "mokrych" ciast to będzie strzał w samą 10! Składniki są mało wyszukane i zapewne większość z nich jest w każdym domu. Ciacho to robi się bardzo szybko, jest proste i co najważniejsze jest bardzo, bardzo dobre! Polecam.



Składniki:


6 dużych jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 szklanka cukry (200 g)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
4 duże jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opcjonalnie:

0.5 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki kokosu



Sposób przygotowania:


Rozpocząć od przygotowania dodatków: obrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki, jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka z cukrem i ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do puszystej masy dodawać żółto po żółtku. Następnie wlać olej i dodawać stopniowo do masy suche składniki (mąkę, proszek i sodę) - wszystko dokładnie wymiksować. Na koniec do masy wsypać orzechy i kawałki jabłek. Następnie blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Ciasto piec przez 60 minut w temp. 190 st. C. Na gorące ciasto można zetrzeć czekoladę i wierzch posypać kokosem.


czwartek, 25 lutego 2016

Tort bezowy z malinami i mascarpone - ekspresowy!

Taki oto lekki tort bezowy zrobiłam ostatnio na urodziny mojego taty! Zrobił taka furorę, że musiałam go zrobić ponownie na spotkanie rodzinne kilka dni później :) Tort jest genialny pod każdym względem. Jest idealnie-delikatnie słodki, krem dzięki limonce jest orzeźwiający; do tego wszystkiego maliny, które świetnie kontrastują z bezą... Niebo - niebo na podniebieniu!
Wykonanie takiego tortu jest bardzo proste i w dodatku szybkie! Tort nie wymaga długiego "przegryzania" się w lodówce, co za tym idzie można go śmiało zrobić na dosłownie parę godzin przed samą uroczystością. Na samo wspomnienie, przychodzi ochota zgrzeszyć ponownie konsumpcją tej pyszności! Gorrąco polecam!


Składniki:


3 duże gotowe spody bezowe (600 g)
400 g serka mascarpone
2x400 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
Starta skórka z 3 limonek

200 g mrożonych malin (dobrze jest wcześniej je wyciągnąć z zamrażarki )
125 g świeżych malin (do dekoracji)


Sposób przygotowania:


Limonki dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Śmietankę przelać do miski i ubijać aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do śmietanki dodać cukru pudru i stopniowo wrzucać serek do śmietanki i ubijać. Pod koniec ubijania dodać skórkę z limonek i dokładnie połączyć. Mrożone maliny najlepiej jest wyciągnąć kilkanaście minut wcześniej aby po prostu się odrobinę odmroziły. Na dolny spód wyłożyć 1/3 kremu, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni bezy, a następnie porozkładać połowę malin(silikonową  szpatułką po dociskać je w głąb lub przykryć delikatnie niewielką ilością kremu). Przykryć blatem bezowym i powtórzyć czynności jak wcześniej. Następnie położyć ostatni blat bezowy, nałożyć ostatnią partię kremu i udekorować świeżymi malinami. Tort włożyć do lodówki na około godzinę. Najlepszy do spożycia jest tego samego dnia, ponieważ już następnego dnia beza w dużym stopniu zanika – ale to nie powód aby go dzień później nie dokończyć! ( o ile zostanie jakiś kawałek) ;-))

czwartek, 18 lutego 2016

Roladki z serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami.

Roladki po długim czasie ponownie na talerzu! Taka propozycja na obiad to bardzo fajna opcja dla zwykłego schabowego. Może się komuś wydawać, że jest dużo pracy przy takich roladkach, nic jednak bardziej mylnego, bo jeśli praca w kuchni jest zorganizowana to w mgnieniu oka rolady będą się już złocić piekarniku. Roladki z serem feta, pomidorami suszonymi i oliwkami czarnymi to klasyczne a za razem genialne połączenie smakowe, które u nas jest zjadane w mig. Świetnie się prezentuję i smakują.


Składniki:


0.5 kg schabu
200 g ser feta sałatkowy
8-10 pomidorów suszonych
2 łyżki zalewy z pomidorów suszonych
Garść czarnych oliwek
2 łyżki oliwy

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Sposób przygotowania:


Mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm, każdy rozbić tłuczkiem używając przy tym folii spożywczej. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki; ser feta przełożyć do miseczki dodać do niego zalewy z pomidorów i przy pomocy widelca dobrze uzyskać gładką masę. Każdy plaster posolić, popieprzyć, a następnie każdy posmarować serem feta. Później, nałożyć pokrojone składniki i zwijać każdy plaster w roladkę, tak aby nadzienie było całkowicie zamknięte w mięsie i przy pomocy wykałaczek dokładnie pospinać w roladki. Każdą roladę wstępnie podsmażyć na patelni, aby lekko nabrały rumianego koloru. Następnie wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię, na której wcześniej rolady były podsmażone, wlać  1,5 szklanki ciepłej wody, dodać pozostały farsz - zamieszać i przelać do naczynia z roladkami. Dodać liść laurowy, ziele i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie roladki będą gotowe i wytworzy się nam delikatnie słony sos, a to oczywiście za sprawą sera fety.

Podobne posty:

poniedziałek, 8 lutego 2016

Szaszłyki z kurczaka i cukinii z piekarnika

Szaszłyki najlepiej smakują gdy są prosto z grilla a, że do sezonu grillowego jeszcze kilka miesięcy... Zimą radzimy sobie przy pomocy piekarnika ;-)! Tak podany filet z kurczaka na pewno każdemu  przypadnie do gustu. Szaszłyki nie tylko pięknie i kolorowo wyglądają ale także bardzo dobrze smakują - przede wszystkim mięsko jest soczyste. Takie szaszłyki to bardzo dobry pomysł na codzienny obiad, jednak śmiało można je zrobić na przykład na urodzinowe przyjęcie. Z doborem składników można zawsze zaszaleć, bo przecież o to właśnie chodzi w kuchni :-) Trzymajcie się zdrowo i kolorowo!


Składniki :


450-500 g filetu z kurczaka
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona


Składniki na marynatę:


3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 0,5 cytryny
Skórka z 1 cytryny (wcześniej należy ją sparzyć!)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu

Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu czarnego, 0,5 łyżeczki curry, płatki papryczki chili

Sposób przygotowania:


Patyczki (8 szt), na czas przygotowania składników namoczyć w wodzie. Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm. Do miski wrzucić wszystkie składniki na marynatę, dobrze wymieszać  po czym wrzucić kawałki filetu i dokładnie całość ze sobą połączyć. Zamarynowane mięso odłożyć na kilkanaście minut do lodówki.  Następnie, paprykę oraz cebulę pokroić w spore kawałki. Cukinię bardzo dokładnie wyszorować i przy użyciu ostrego noża uzyskać dosyć cienkie i elastyczne plasterki cukinii (można spróbować użyć łopatki do krojenia sera). Plasterki cukinii można z każdej strony posmarować odrobiną oliwy z oliwek i przyprawić szczyptą soli, pieprzu oraz ulubionych ziół. Na patyczki nabijać na przemiennie cebulę, kawałek filetu owinięty w cukinię oraz paprykę. Szaszłyki podpiec delikatnie z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, następnie przełożyć wszystkie na ruszt i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st C przez 22-25 minut.

wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z roszponki i sałaty lodowej

Wraz z początkiem stycznia duża cześć z nas robi sobie tzw.: postanowienia noworoczne, które z większym czy mniejszym powodzeniem są wdrażane w nasze życie. Ja generalnie jestem zwolenniczką tego typu działań pod warunkiem, że mam ustalone jasne zasady i mam określony cel jaki muszę osiągnąć! Jednym z takich postanowień jest zmiana odżywiania w moim domu - powiem szczerze, że różnie z tym bywa; jednak staramy się pilnować ;-) Dlatego, jest teraz mniej ciast i ciasteczek, a więcej będzie zdrowszego jedzenia. Dzisiaj propozycja na zdrową i kolorową sałatkę - niewielka ilość, w sam raz do mięsnego towarzystwa. Zapraszam.


Składniki:


3-4 liście sałaty lodowej
1 duża garść roszponki
5-6 pomidorków koktajlowych
1/4 owocu granatu
1 duża garść kiełek rzodkiewki (Ja kiełki zamawiam w Agripolis Sp. z o.o. - ogromy wybór i częste promocje i szybka realizacja - polecam :))

Przyprawy:  sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy,  szczypta ziół prowansalskich, szczypta suszonej szałwii(opcjonalnie) , 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego


Sposób przygotowania:


Sałatę, roszponkę i pomidorki dokładnie opłukać, osuszyć. Liście z sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa ułożyć na dużym talerzu, posypać nasionami granatu i kiełkami. (Dodatkowo, jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę cebuli.) Do miseczki wlać odrobinę oliwy, dodać przyprawy, całość dobrze wymieszać i polać sałatkę.

poniedziałek, 1 lutego 2016

Kotlety z kaszy gryczanej, sera i szczypiorku

Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem sera białego, szczypiorku i do tego dobrze doprawione to bardzo fajna alternatywa dla ot tak po prostu ugotowanej kaszy na talerzu. Na kaszę podaną w ten sposób skusi się nawet największy niejadek... Kotlety bardzo łatwo się przyrządza, przepis nie jest skomplikowany a afekt końcowy smakuje i prezentuje się bardzo pysznie. Polecam.


Składniki :


100 g kaszy gryczanej prażonej
100 g kaszy gryczanej białej
150 twarogu lekkiego
3 jajka
1 szklanka otrębów żytnich/pszennych (z tego połowa do panierki)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 pęczka szczypiorku
0,5 papryczki chili (opcjonalnie)

Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, świeżo mielony pieprz, 0,5 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich



Sposób przygotowania:


Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odsączyć, przesypać do miski i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, drobno pokroić i na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć, pod koniec przecisnąć ząbek czosnku i dodać drobno pokrojoną papryczkę chili – podsmażyć około 2-3 minuty.  Szczypior drobno pokroić. Do miski z kaszą, wbić jajka, dodać podsmażone składniki, szczypiorek, rozdrobniony ser, pół szklanki otrębów – wszystko dokładnie wymieszać i dobrze przyprawić. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety, przy tym mocno zlepiając i obtoczyć w otrębach. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, po usmażeniu układać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety można podawać z sosem czosnkowym/tzatziki; świetnie też smakuje z sosem pomidorowo-paprykowym.

czwartek, 28 stycznia 2016

Kofta - mielony na patyku

Dzisiaj przepis na koftę czyli mięso mielone na patyku. Danie to wywodzi się z bliskiego wschodu; robi się go z różnego rodzaju mięsa mielonego. Często spotyka się koftę robioną z wołowiny, jagnięciny czy nawet z indyka. Aby kofta wyszła idealnie - mięso musi być bardzo dobrze przyprawione - musi być dość wyraziste! Do tego idealnie się sprawdza kumin - moja ulubiona przyprawa do dań mięsnych i kurczaka. Nadaje ona wszelkim danią cięższego i bardziej pikantnego smaku. Kotleciki, a może prędzej paluszki mielone przyrządza się dosyć szybko. Przepis na szybki i zdrowe danie z mięsa. Warto od czasu do czasu zrobić obiad troszkę w innej formie - Polecam.


Składniki:


500 g mięsa mielonego z szynki, (opcjonalnie: z łopatki lub mieszane)
1 cebula biała
0,5 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
0,5 pęczka świeżej pietruszki
1 jajko
6 łyżek otrębów żytnich

Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, odrobiną pieprzu czarnego, 0,5 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub kilka kropel sosu piri-piri.



Sposób przygotowania:


Patyczki (6 szt.), na czas przygotowywania składników - namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić na w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia na patelnię przecisnąć ząbki czosnku – ostawić do ostygnięcia. Pietruszkę dokładnie opłukać i pokroić bardzo drobno. Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną cebulkę, wrzucić pietruszkę, otręby, wbić jajko i przyprawić. Wszystkie składniki dłonią dokładnie ze sobą połączyć; jeśli będzie zbyt luźne można dodać łyżkę otrębów. Mięso podzielić na 6 równych części i zwilżonymi dłońmi nakładać i mocno ugniatać na poszczególne partie na patyczku formułując podłużny kotlet mielony. Koftę piec na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez 25 minut. (Najlepiej pod ruszt, na blaszce rozłożyć sobie papier do pieczenia tak, aby tłuszcz z mięsa nie kapał bezpośrednio na spód piekarnika.) Koftę podawać z sosem tzatziki lub sosem czosnkowo-ziołowym. Ja koftę podałam z pieczonymi w piekarniku plastrami cukinii - przyprawione tylko oliwą, szczyptą soli i kuminu.

środa, 27 stycznia 2016

Tzatziki - sos grecki

Sos Tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, jest to dość gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego ze sporą ilością startego ogórka i czosnku. Sos ten jest idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, do dań z grilla; może być wykorzystany także jako dip do wszelkiego rodzaju przekąsek. Jest bardzo orzeźwiający i nadaje lekkości cięższym daniom. Sos ten bardzo szybko się przyrządza, a składniki są na pewno w większości lodówkach.


Składniki :


1 ogórek zielony (około 20-25 cm)
2 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego (typu greckiego)

Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Sposób przygotowania:


Ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na kilka minut aby puścił sok. Następnie starty ogórek mocno odcisnąć z soku, wymieszać go z jogurtem, przecisnąć ząbki czosnku i dobrze doprawić – dobrze całość wymieszać. Sos na kilkanaście minut włożyć do lodówki.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Mintaj w zalewie z papryką i ogórkami konserwowymi - świąteczna sałatka

Przepis na filet rybny w zalewie z warzywami konserwowymi to sałatka, która u mnie w rodzinnym domu jest przyrządzana na Boże Narodzenie. Po wigilijnej kolacji zawsze zostaje bardzo duża ilość filetów rybnych, które w poniższy sposób następnego dnia kończą :) Sałatka bardzo, ale to bardzo przypadła mi do gustu, mimo, że nie przepadam za tego typu potrawami... Smaki ze sobą rewelacyjnie się komponują; cebula i ogórek nadają delikatnej "chrupkości" sałatce - ta właśnie chrupkość mnie tak w całości urzekła.... Jest jeden warunek, aby sałatka była idealna: warzywa muszą być  pokrojone naprawdę bardzo drobno! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i zapewniam, że jest najlepszy. Sałatka ta jest ciekawą propozycją na każdy stół 'imprezowy' - przypadnie Wam do gustu!


Składniki :


1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
4 cebule
1 kg filetu z mintaja lub miruny

2 jajka
1 szklanka mąki
Przyprawy: sól, czarny pieprz

Składniki na zalewę:

1 szklanka wody mineralnej
1 szklanka oleju
1 koncentrat pomidorowy
4 łyżki keczupu
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
Szczypta soli do smaku


Sposób przygotowania:


Filety pokroić na małą kostkę (ok. 2-3 cm), następnie kawałki delikatnie przyprawić, otoczyć w roztrzepanym jajku i mące. Kawałki filetów smażymy na oliwie a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ogórki, paprykę i obrane cebulę pokroić w bardzo mała kostkę. Wszystkie składniki na zalewę umieścić  w garnku, zagotować i odstawić do ostudzenia. Składanie: Najlepiej składniki ułożyć warstwowo(jeśli naczynie jest dość wąskie i wysokie – warstwy powtarzamy); na dno miski ułożyć najpierw warstwę rybną, a później warstwę z cebuli, papryki i ogórka. Na koniec całość zalać zalewą i odstawić na kilka godzin najlepiej do lodówki aby się wszystko ze sobą „przegryzło”.