Sezon truskawkowy trwa w najlepsze a truskawek nigdy dość! Tym bardziej, że z utęsknieniem czeka się na nie przez cały okrągły rok... bo to tylko teraz, mają one tak niepowtarzalny smak i zapach. Z truskawek wyczarować można wiele pysznych słodkości, a że ja także lubię serniki postawiłam na właśnie na sernik mega truskawkowy! Sernik jest idealny na upalne dni jest bardzo orzeźwiający; nie jest za słodki - a to sprawą dużej ilości truskawek. Jest to prosty przepis a efekt końcowy zachwycający. Polecam.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy
Składniki na wierzch:
3 kostki sera białego, półtłustego (3x250g)
300g truskawek
3-4 galaretki truskawkowe
5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Do tortownicy (24-26cm) wyłożonej folią aluminiową, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 30 minut, po tym czasie spód studzić w uchylonym piekarniku. Do dwóch naczyń wlać po 750 ml gorącej wody, i wsypać po 2 opakowania galaretek i oczywiście mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna i odstawić aż się ostudzi. (Można dać 3 opakowania, wtedy będzie po prostu mniejsza warstwa wierzchnia - dobrze jest zacząć od przygotowania galaretek!).
Masa serowa: Do miski wrzucić kostki sera, cukier puder oraz 200-250g truskawek i przy użyciu blendera wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę – ostawić do lodówki. Gdy już nasze galaretki będą lekko stężeć, jedno naczynie z galaretką zostawić na warstwę wierzchnią a drugie przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać – odstawić do lodówki na 15-20 minut. Ponownie przygotować tortownicę tj. wyłożyć mocną folią aluminiową, umieścić biszkopt, zalać masą serową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. (Opcjonalnie można pokroić dodatkową ilość truskawek i umieścić jeszcze pod masą). Pozostałą część truskawek pokroić w plasterki i gdy masa serowa będzie już twardsza poukładać ozdobnie owoce a następnie zalać je galaretką. Sernik potrzebuje trochę czasu aby całkowicie mógł stężeć zatem najlepiej go zostawić w lodówce na całą noc.