Składniki na ciasto:
300g mąki tortowej
100g cukru
2 żółtka
2-3 łyżki śmietanki 12%
1 łyżka proszku do pieczenia
0.5 kostki miękkiego masła (100g)
Składniki na masę serową:
1kg sera białego z wiaderka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 jajka
4 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
Warstwa bezowa:
6 białek
1 szklanka cukru
Skorzystałam i trochę zmodyfikowała ten przepis.
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać miękkie masło cukier, żółtka oraz śmietanę i wszystkie składniki ze sobą dobrze połączyć i wyrabiać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wraz z papierem przenieść je na blachę(35x40). Masa: Jajka, żółtka oraz cukry ubić na puszystą pianę. Do piany stopniowo dodawać dobrze zmielonego sera i cały czas ucierać. Następnie do masy wsypać budynie w proszku, dodać pasty waniliowej, mleka i oleju – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać na ciasto w blaszce. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez 50-55 minut. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia, należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę, którą później trzeba wyłożyć i rozprowadzić na wierzch ciasta. Sernik piec jeszcze przez około 10-12 minut. Po tym czasie należy go wyciągnąć i odstawić do ostudzenia.
Podobne posty: