Składniki:
500 g filetu z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 papryka czerwona
0,5 ostrej papryczki chilli (czerwona i zielona)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty curry (żółta)
Kawałek ok. 1 -1,5 cm imbiru
2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oliwy)
Przyprawy: Pół łyżeczki kurkumy, kminku rzymskiego, papryki czerwonej ostrej, soli himalajskiej, mielonego kardamonu oraz suszonej kolendry(liści); szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić najlepiej w paski. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w paski. Papryczki chilli, imbir oraz czosnek pokroić bardzo drobno, paprykę pokroić w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić olej kokosowy oraz wsypać wszystkie przyprawy (oprócz soli) – przez minutę mieszać aby olej nabrał aromatu. Następnie do oleju dodać cebulę i delikatnie ją zeszklić, po paru minutach dodać imbir, czosnek i papryczki chilli. Do przypraw wrzucić kawałki fileta i podsmażyć często mieszając; po kilku minutach dorzucić paprykę i cebulę. Następnie, gdy warzywa delikatnie zmiękną do całości wlać mleczko kokosowe oraz dodać pastę curry i szczyptę soli – wszystko od czasu do czasu mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Sos podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Super przepis na kurczaka. Już wypróbowane!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pychota 😍
OdpowiedzUsuńSuper przepis, już nie mogę się doczekać aż spróbuję :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis może go kiedyś wypróbuje teraz pokażę go siostrze która często gotuje. Ja jestem sama i zdecydowałam się na catering dietetyczny. Tak dla zdrowia i dla wygody. Polecam serdecznie bardzo fajna opcja. Jeśli szukacie firmy która będzie dla was gotować to koniecznie zobaczcie na stronę https://dietly.pl polecam
OdpowiedzUsuńniezła antyreklama
Usuńwspaniałe curry, podałam z ryżem
OdpowiedzUsuńNaprawdę wspaniałe:)
Jejuś dziękuję za opinię! :-))
OdpowiedzUsuńMiło, miło
Robilam dzisiaj pierwszy raz i jestem zakochana ,pyszny smak :) bardzo przypomina indyjska wersje mniam :*
OdpowiedzUsuńWłaśnie popełniam danie z tego przepisu, pachnie nieziemsko;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że również tak dobrze smakowało! :-)
UsuńBardzo dobry, smaczny przepis. Polecam!
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj na obiad to curry i podalam z ryżem - przepychota . Polecam każdemu kto lubi wyraźne , ostre smaki . Mniam !!!
OdpowiedzUsuńCebulę zeszklić na początku. I na koniec prawie też cebulę?
OdpowiedzUsuńTrudno ufać takim przepisom
Ja z kolei się zastanawiam po co ta himalajska sól. Curry lubię i nawet mam fajną indyjska restauracje niedaleko. Biorę od nich cichaczem mieszankę masala prosto z Indii przywieziona. Ale daję sobie rękę nogę i głowę uciąć że soli himalajskiej to oni nie używają :D
UsuńSuper przepis niewiarygodnie łatwy i smaczny. Będziecie naprawdę dumni podawaną go bliskim .Polecam !!!
OdpowiedzUsuń