Składniki:
Na spód:
3/4 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4-5 jajek
3/4 kostki masła
3 łyżki kakao ciemnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo: 100 g mielonych orzechów laskowych, szklanka czarnej kawy, dwie łyżki rumu lub wódki
Na masę:
1 puszka masy krówkowej (dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
3/4 kostki masła
200 g bez
2 budynie śmietankowe
0,75 l mleka
2 łyżeczki cukru
Na wierzch:
1,5 opakowania herbatników kakaowych (150-180g)
500 ml śmietanki tortowej 36%
2 fixy do śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1 tabliczka czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, miękkie masło i przez dwie minuty wyrabiać ciasto na maksymalnych obrotach miksera. Pod koniec ucierania dodać zmielone orzechy i wymieszać. Do dużej blachy (40x25), przelać ciasto i piec przez 30 minut w temperaturze 180 st C. W tym czasie przygotować budyń i zostawić go do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie na mniejsze kawałki bez, (lepiej, jednak jak są nie za małe kawałki). Puszkę z masą kajmakową zalać gorącą wodą, po to aby się dobrze rozprowadzała. Do garnka z wystudzonym budyniem dodać masło i miksować aż masa będzie aksamitnie gładka. Następnie do masy dodać kajak i minutkę na szybkich obrotach miksować później wrzucić kawałki bez i delikatnie wszystko wymieszać. Śmietankę z fixami ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Ciasto aby nie było zbyt suche należy je skropić mieszaniną z kawy i alkoholu. Następnie na nasze ciasto wyłożyć masę, na którą później układać herbatniki - także lekko skąpane w mieszaninie kawowo-alkoholowej. Na herbatniki wyłożyć kremówkę i na koniec udekorować ciasto startą czekoladą. Najlepiej ciasto zostawić na kilka godzin w lodówce aby już później tylko oddać się tej przyjemności.
Podobne posty:
Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńSpróbuję sama zrobic.
Bardzo fajny blog.
Zapraszam do mnie:)
Najlepsze na świecie:D
OdpowiedzUsuńO mniaaam, interesujące. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) wygląda niesamowicie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuuuuu cudownie!!!!!!! palce lizać!!!
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńNie dalej jak wczoraj o nim słyszałam i w rzeczy samej...jest po prostu cudowne. Koniecznie muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Wracaj do pracy Ania;-) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie nie zapomniano o kakao? W składnikach jest podane, później się gubi. Mniemam, że trzeba go po prostu dodać do składników na ciasto...
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda :) mam wielką ochotę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZa kazdym razem jak robie to ciasto masa krowkowa robi mi sie tak rzadka ze wyplywa z ciasta i nie moge go pokroic. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńKonsystencja Masy krówkowej jest tu bardzo ważna! Musi być gęsta - dlatego mimo iż nie reklamuje na blogu różnego rodzaju produktów - w przypadku ciast z kajmakiem piszę, jakiej masy używam.... Masa firmy Gostyń jest bardzo gęsta wręcz idealna do tego rodzaju ciast, czego nie mogę napisać o masach innych producentów, gdzie konsystencje są bardzo plynne... Masa składa się z wystudzonych budyniów (które są zrobione w mniejszej ilości mleka) oraz masy kajmakowej - składników dość gęstych...
UsuńZnam taki przypadek z ciastem bananowo-toffi, gdzie koleżanka użyła masy firmy bakaland i ciasto niestety ale popłynęło...
Wlasnie to samo i mnie sie przytrafilo;).
UsuńBo masa kajmakowa była płynna tak?
UsuńSzkoda.... przykro, że tak się stało!
Pozdrawiam :)
Wlasnie ze nie byla plynna tylko pozniej jak mieszalam . Moze to wina ze mikserem mieszalam. Nie mam pojecia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! Zniknęło w mgnieniu oka :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProponowalabym " dodać kajmak"nie KAJAK ;) poza tym chcialam zapytac o ciasto? To ma wyjsc cos a'la ciaato kruche czy ciasto ucierane? Bo tak szczerze to mam wątpliwości... mixer, suche skladniki i dorzucić masło? Czy ucierać masło i potem to xo suche?
OdpowiedzUsuńUpiekłam i nie nadaje się do niczego bo się rozpływa! Szkoda składników bo dość drogie!!! Nie polecam a do tego cholernie słodkie
OdpowiedzUsuń