wtorek, 11 grudnia 2012

Roladki schabowe z fetą

Sute przyjęcie, wprost istna feta! Zamiast zwykłych schaboszczaków, roladki z niespodzianką. Dobrze jest czasami troszkę poszaleć w kuchni i zrobić coś innego niż zazwyczaj. Godne zrobienia, godne zjedzenia!

Roladki schabowe z fetą

Składniki:


1 kg schabu bez kości
200 g ser feta sałatkowy
1 duża papryka czerwona
1 cebula
Ok. 100 g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
4 ogórki konserwowe
4 łyżki musztardy sarepskiej
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Roladki schabowe z fetą

Roladki schabowe z fetą

Sposób przyrządzenia:


Mięso kroimy na kotlety o grubości 1 cm, każdy rozbijamy tłuczkiem używając przy tym folii lub woreczków śniadaniowych. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Ser feta najlepiej jest rozdrobnić widelcem aby się później lepiej rozprowadzał. Każdy plaster solimy, pieprzymy a następnie na każdym rozprowadzić warstewkę sera. Na ser położyć po parę plasterków kiełbasy i posmarować je odrobiną musztardy. Później umieszczamy nasze pokrojone składniki. Zwijamy każdy plaster w roladkę, tak aby nadzienie było całkowicie zamknięte w mięsie i spinamy każdy przy pomocy wykałaczek(można także użyć grubszej nitki). Każdą roladę wstępnie podpiec na patelni, tak aby się lekko podrumieniły. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160st C. Piec pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie wytworzy się nam pyszny, lekko  słony sos, a to oczywiście za sprawą sera fety. Oczywiście można go zagęścić według uznania. Z podanej ilości wyszło mi 14 pysznych roladek, w sam raz na obiad w szerszym gronie!

Roladki schabowe z fetą

Podobne posty:

6 komentarzy:

  1. och, ale cudownie to wygląda!
    musi smakować obłędnnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. na sam widok chce mi się jeść...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna alternatywa dla schabowych, na pewno wypróbuję przepis, tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(np.z lidla), jest mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś na obiad, pysznie wyszło!! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś chyba takie przygotuję, dziękuję za inspirację - tego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń