środa, 27 marca 2013

Ciasto Usta Mariana

Ciasto zrobiłam specjalnie na imprezkę urodzinową i właśnie tego dnia to dostało ono nową nazwę - usta Natalii! Było mi bardzo miło, jak goście, nie wiedzą kto jest autorem tego ciacha - zachwalali, smakowali i gdyby nie mój uśmiech pewnie jeszcze trochę trwałyby te zachwyty... ale to cieszy, cieszy niesamowicie. Wieczór zbudował nowe znajomości i bardzo ciekawe, nowe inspiracje kulinarne!

Ciasto Usta Mariana

Składniki na spód:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajka
200 g małych biszkoptów (około 2 opakowania)
1 słoik dżemu z owoców leśnych
Opcjonalnie: parę kropel aromatu

Na masę budyniową:


2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru

Na polewę kakaową:


0.5 kostki masła
1 łyżka śmietany 18%
5 łyżek cukru
4 łyżki kakao
100 g migdałów w płatkach

Ciasto Usta Mariana

Sposób przygotowania:


W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić o ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Następnym krokiem jest przygotowanie naszych tytułowych ust – płaską część biszkoptów posmarować dżemem i połączyć je ze sobą. Tak przygotowane biszkopty poukładać na blaszce(40x25), zalać ciastem i piec przez 40 minut w temperaturze 160 st C.

W tym czasie przygotować masę budyniową. Do garnka przelać 0.5 l mleka, a resztę wlać do dużego kubka, do którego następnie należy przesypać 2 opakowania budyniu i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka i energicznie mieszać, aby nie było grudek a następnie pozostawić do ostygnięcia. Do ostygniętego budyniu dodać masło i miksować aż do uzyskania aksamitnej masy. Jeśli budynie były bez cukru trzeba dodać około 2 łyżek cukru pudru. Masę budyniową przełożyć na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następnie należy przygotować polewę kakaową: do garnka wrzucić masło, cukier, kakao, wodę i na małym ogniu podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając do momentu aż polewa zrobi się jednolita i lśniąca. Gdy polewa lekko ostygnie, należy polać nią ciasto, a już na sam koniec udekorować migdałami.

Ciasto Usta Mariana

9 komentarzy:

  1. omomomomomomommmmmm!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie to wygląda! az chce sie całować!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super,bardzo ,,fotogeniczne,, ciacho,moj tesc Marian,by sie ucieszyl na jego widok.

    OdpowiedzUsuń
  4. czemu to się nazywa usta Mariana jak to nie wygląda jak typowy marian ? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, w jakich odstępach układać biszkopty na blaszce, by potem tak ładnie się kroiło i wyglądało jak na zdjęciu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja układam co 5 cm i wycjodz tak okolo 4 na 5 rzędów - wiele też zależy od wielkości biszkoptów :)

      Usuń
  6. Mam pytanie- czy ostygnięciu ciasta, kiedy już wyleję na nie budyń i polewę, mam odstawić wypiek, żeby stężał, czy może do lodówki?( zrobiłam ostatnio pierwszy raz to ciasto i polewa była dość leista tak samo jak budyń, więc włożyłam je na noc do lodówki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto już z wyłożonym budyniem powinno poleżeć do czasu aż budyń trochę wystygnie później dopiero polać polewa kakaowa i odczekać aż zastygnie - śmiało można włożyć do lodówki

      Usuń