Składniki na spód:
1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajka
200 g małych biszkoptów (około 2 opakowania)
1 słoik dżemu z owoców leśnych
Opcjonalnie: parę kropel aromatu
Na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru
Na polewę kakaową:
0.5 kostki masła
1 łyżka śmietany 18%
5 łyżek cukru
4 łyżki kakao
100 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić o ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Następnym krokiem jest przygotowanie naszych tytułowych ust – płaską część biszkoptów posmarować dżemem i połączyć je ze sobą. Tak przygotowane biszkopty poukładać na blaszce(40x25), zalać ciastem i piec przez 40 minut w temperaturze 160 st C.
W tym czasie przygotować masę budyniową. Do garnka przelać 0.5 l mleka, a resztę wlać do dużego kubka, do którego następnie należy przesypać 2 opakowania budyniu i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka i energicznie mieszać, aby nie było grudek a następnie pozostawić do ostygnięcia. Do ostygniętego budyniu dodać masło i miksować aż do uzyskania aksamitnej masy. Jeśli budynie były bez cukru trzeba dodać około 2 łyżek cukru pudru. Masę budyniową przełożyć na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następnie należy przygotować polewę kakaową: do garnka wrzucić masło, cukier, kakao, wodę i na małym ogniu podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając do momentu aż polewa zrobi się jednolita i lśniąca. Gdy polewa lekko ostygnie, należy polać nią ciasto, a już na sam koniec udekorować migdałami.
omomomomomomommmmmm!!!!
OdpowiedzUsuńcudne ;d
OdpowiedzUsuńpieknie to wygląda! az chce sie całować!!!
OdpowiedzUsuńsuper,bardzo ,,fotogeniczne,, ciacho,moj tesc Marian,by sie ucieszyl na jego widok.
OdpowiedzUsuńczemu to się nazywa usta Mariana jak to nie wygląda jak typowy marian ? :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie, w jakich odstępach układać biszkopty na blaszce, by potem tak ładnie się kroiło i wyglądało jak na zdjęciu ? :)
OdpowiedzUsuńJa układam co 5 cm i wycjodz tak okolo 4 na 5 rzędów - wiele też zależy od wielkości biszkoptów :)
UsuńMam pytanie- czy ostygnięciu ciasta, kiedy już wyleję na nie budyń i polewę, mam odstawić wypiek, żeby stężał, czy może do lodówki?( zrobiłam ostatnio pierwszy raz to ciasto i polewa była dość leista tak samo jak budyń, więc włożyłam je na noc do lodówki)
OdpowiedzUsuńCiasto już z wyłożonym budyniem powinno poleżeć do czasu aż budyń trochę wystygnie później dopiero polać polewa kakaowa i odczekać aż zastygnie - śmiało można włożyć do lodówki
Usuń