wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasto Mech leśny

Dawno mnie tu nie było, co nie znaczy, że nie jestem aktywna w kuchni.... - poprawię się - obiecuję! :)

Ostatnio, kolega z pracy przyniósł pyszną urodzinową szarlotkę, [którą mam nadzieję, że wkrótce się tu zaprezentuję...] i przy tej okazji wspomniał także o tym właśnie cieście... Ciasto ze szpinakiem, które robi niesamowite wrażenie! Szpinak jest praktycznie nie wyczuwalny, nadaje ciastu intensywnego koloru i odrobiny wilgotności... Smakuje idealnie - jest lekką, puszystą zieloną babką z delikatnym kremem śmietankowym, całości dodatkowo dodają uroku nasiona owocu granatowca. Polecam do kawki!


Składniki na ciasto:


250g cukru
3 jajka
300 ml oleju
350g mąki krupczatki
450 g mrożonego szpinaku
20g proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej

Składniki na masę śmietankową:


400ml śmietany kremówki 30%
250g serka Mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 owoc granatowca

Inspiracja z tej stronki.


Sposób przygotowania:


Szpinak na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągnąć i pozwolić mu się dobrze rozmrozić. Do miski wbić jajka i ubijać je z cukrem na puszystą masę, następnie do masy wlewać olej przy tym cały czas miksować. Później do miski z gładką masą stopniowo przesiewać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać do masy pastę waniliową oraz odciśnięty od nadmiaru wody szpinak – dobrze całość połączyć. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 26 cm) i piec w temperaturze 180 st C przez 60 minut. Po tym czasie pozwolić ciastu ostygnąć. W tym czasie do miski przelać śmietanę i ubijać przy tym stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru – gdy już śmietana będzie gęstniała – dodać do niej serek mascarpone i zmiksować na gładką masę całość. Masę odstawić do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie, z wystudzonego ciasta odkroić około 1 cm górnej warstwy i na desce pokroić na drobno. Następnie na ciasto wyłożyć masę śmietankową przykryć okruchami ciasta, lekko podociskać, a na koniec posypać nasionkami z granatu. Ciasto najlepiej przed podaniem jest trzymać około dwóch godzin.

10 komentarzy:

  1. rewelacyjny pomysł, pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow :) Ciekawa jestem jak smakuje, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie - faktycznie jak mech!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! perfekcyjnie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudowne, najpiękniejsze ciasto z użyciem szpinaku jakie widziałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że się nie załapałem w poniedziałek... :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądaaa cudownie !! :) a smakuje, pewnie zadowalająco :)
    Próbuję zrobić niebawem w prezencie urodzinowym jako wiosenny torcik :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam z przepisu . Ciasto rewelacja tak jak przepis. Wszystko wyszło idealnie . Pyszneeee. Naprawdę warto !!!!

    OdpowiedzUsuń