Ostatnio, kolega z pracy przyniósł pyszną urodzinową szarlotkę, [którą mam nadzieję, że wkrótce się tu zaprezentuję...] i przy tej okazji wspomniał także o tym właśnie cieście... Ciasto ze szpinakiem, które robi niesamowite wrażenie! Szpinak jest praktycznie nie wyczuwalny, nadaje ciastu intensywnego koloru i odrobiny wilgotności... Smakuje idealnie - jest lekką, puszystą zieloną babką z delikatnym kremem śmietankowym, całości dodatkowo dodają uroku nasiona owocu granatowca. Polecam do kawki!
Składniki na ciasto:
250g cukru
3 jajka
300 ml oleju
350g mąki krupczatki
450 g mrożonego szpinaku
20g proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Składniki na masę śmietankową:
400ml śmietany kremówki 30%
250g serka Mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 owoc granatowca
Inspiracja z tej stronki.
Sposób przygotowania:
Szpinak na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągnąć i pozwolić mu się dobrze rozmrozić. Do miski wbić jajka i ubijać je z cukrem na puszystą masę, następnie do masy wlewać olej przy tym cały czas miksować. Później do miski z gładką masą stopniowo przesiewać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać do masy pastę waniliową oraz odciśnięty od nadmiaru wody szpinak – dobrze całość połączyć. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 26 cm) i piec w temperaturze 180 st C przez 60 minut. Po tym czasie pozwolić ciastu ostygnąć. W tym czasie do miski przelać śmietanę i ubijać przy tym stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru – gdy już śmietana będzie gęstniała – dodać do niej serek mascarpone i zmiksować na gładką masę całość. Masę odstawić do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie, z wystudzonego ciasta odkroić około 1 cm górnej warstwy i na desce pokroić na drobno. Następnie na ciasto wyłożyć masę śmietankową przykryć okruchami ciasta, lekko podociskać, a na koniec posypać nasionkami z granatu. Ciasto najlepiej przed podaniem jest trzymać około dwóch godzin.
rewelacyjny pomysł, pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWow :) Ciekawa jestem jak smakuje, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda!
OdpowiedzUsuńale fajne zielone ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie - faktycznie jak mech!
OdpowiedzUsuńwow! perfekcyjnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńJakie cudowne, najpiękniejsze ciasto z użyciem szpinaku jakie widziałam! :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że się nie załapałem w poniedziałek... :(
OdpowiedzUsuńWyglądaaa cudownie !! :) a smakuje, pewnie zadowalająco :)
OdpowiedzUsuńPróbuję zrobić niebawem w prezencie urodzinowym jako wiosenny torcik :D
Robiłam z przepisu . Ciasto rewelacja tak jak przepis. Wszystko wyszło idealnie . Pyszneeee. Naprawdę warto !!!!
OdpowiedzUsuń