poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto marchewkowe z kremem

Kto z Was jeszcze nie próbował ciasta marchewkowego? Chyba nie ma takiej osoby! Dosyć często robię to ciasto zamiennie z chlebkiem bananowym. Przepis jest bajecznie prosty, szybko się to ciasto przyrządza i co najważniejsze jest bardzo dobre. [Z podanych poniżej składników otrzymamy dużą blachę ciasta marchewkowego!]
Ciacho to świetnie smakuje z delikatnym kremem z serka mascarpone... Jest idealne na każdą porę dnia; po jednym zjedzonym kawałku jest nieodparta chęć na kolejne - tak było w moim przypadku ale ciiii.... nikomu ani słowa ;-) Polecam.



Składniki na ciasto:


7 dużych marchewek
400 g mąki pszennej
130-150 g cukru
150 ml oleju słonecznikowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
5 goździków
2 ziarna kardamonu
0.5 łyżeczki soli

Składniki na krem:


500 g serka mascarpone
100 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady


Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę, proszek i sodę przesiać przez sitko. Marchewki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Cukier, cukier waniliowy wraz z jajkami utrzeć na ładną błyszczącą masę. Następnie do masy stopniowo dodawać przesiane składniki, olej, pokrojone orzechy i starte marchewki – cały czas miksować na wolnych obrotach. Później dokładnie w moździerzu rozgnieść/utrzeć goździki, kardamon, gałkę i cynamonom, przesiać przez sitko i wrzucić do masy. Dużą blachę (25x40x) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 50-55 minut, aż uzyska piękny rumiany kolor. W tym czasie przygotować krem: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i miksować aż masa będzie jednolita. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa równe placki i przełożyć kremem. Zostawić trochę kremu na wierzch ciasta, a następnie posypać startą czekoladą.



15 komentarzy:

  1. Spróbowałem i zakochałem się! Przepyszne, polecam wszystkim, niepowtarzalny smak! Czekam na więcej Twoich przepisów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Ciasto poezja, czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest wyborne i bardzo estetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje genialnie! Czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, że chłopaki Wam smakowało! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie próbowałam! Ale zbieram się żeby upiec ;)
    PS. Czemu Twój blog o gotowaniu w tle ma rysunki techniczne? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie trzeba spróbować;))
      A tło związane jest z moją profesją! -Inżynier budownictwa - stąd także tytuł bloga;-)

      Usuń
  9. wyszło jakieś takie kleiste.. jakby zakalcowate :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowe osoby raczej nie piekly tego ciasta... W przepisie jest za malo mokrych składników w stosunku do mąki. Upieklam i wysZedł zakalec...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakalec, szkoda czasu i pieniędzy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłam ponownie to ciasto, nie zmieniając zupełnie nic w przepisie! I wyszło mi pięknie wypieczone - żaden zakalec!
    Niestety, ale nie wiem co Panie zrobiły nie tak!?
    Owszem, czasami zdarza się, że coś mi nie wychodzi ale nie dałabym tego nigdy na bloga!! Nie chciałabym czytać później tego typu komentarzy...
    A powyższe (pozytywne) komentarze posypały się od kolegów z pracy, którzy mieli okazje zjeść to ciasto - sama ich sobie nie piszę [mam ciekawsze zajęcia w życiu] Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam i wyszło pyszne! Polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń