Składniki:
6 dużych jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 szklanka cukry (200 g)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
4 duże jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Opcjonalnie:
0.5 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki kokosu
Sposób przygotowania:
Rozpocząć od przygotowania dodatków: obrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki, jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka z cukrem i ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do puszystej masy dodawać żółto po żółtku. Następnie wlać olej i dodawać stopniowo do masy suche składniki (mąkę, proszek i sodę) - wszystko dokładnie wymiksować. Na koniec do masy wsypać orzechy i kawałki jabłek. Następnie blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Ciasto piec przez 60 minut w temp. 190 st. C. Na gorące ciasto można zetrzeć czekoladę i wierzch posypać kokosem.
Moja mama robi podobne i nazywa je "śmietnik", bo wrzucasz wszystko nadające się do ciasta co masz w kuchni, mieszasz, pieczesz i voila ;p
OdpowiedzUsuńNazwa nie zachęca;-)) aleee nic nie szkodzi, bo to nie jest zły pomysł nawrzucać mu trochę! :D... poeksperymentować z różnymi dodatkami?! Czemu nie? Z i tak zawsze pięknie wyrośnie:)
UsuńCiasto pyszne, ale chyba przesadziłaś z tymi jabłkami. Ja dałam 3 duże i w zupełności wystarczyło.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię! :) Ale muszę stanowczo zaprzeczyć, że moja ilość jest za duża... Ilość podana przeze mnie wręcz się gubi w tak puszystym cieście :D
UsuńNastępnym razem proszę wypróbować jednak z 6 - ciasto będzie jeszcze lepsze. Gwarantuję! :)
Jeszcze celem uzupełnienia muszę dodać, że można się mocno zszokować/zbulwersować? widząc praktycznie same jabłka z każdej strony obtoczone masą na ciasto...ale bez potrzeby! :)
UsuńNa blachę praktycznie ląduje ogrom jabłek delikatnie skąpany w cieście ale już po kilkunastu minutach pieczenia tracą się po prostu! Jabłka nie są drogie, więc nie ma co się bać dać ich więcej w tym przypadku! 6 jest bardzo O.K! ;-)
Ciasto przepyszne, rodzinka zachwycona. Poszło w mig. Wielkie dzieki😊
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, faktycznie taka ilość jabłek gubi się podczas pieczenia. Na dodatek jest proste i szybkie. Po upieczeniu puszyste, delikatnie wilgotne, moja rodzinka od razu je polubiła. Dzięki Aniu
OdpowiedzUsuńSuper ciasto często je robię
OdpowiedzUsuńWłaśnie piecze sie. Stwierdziłam ze cos nowego na święta upieke. Robie kolejne no jednw blaszks bedzie za mało na tyle ludzi.
OdpowiedzUsuńAle super! :)) ciasto jest takie bardzo puszyste i lekkie zniknie niestety ale szybko;-)
UsuńWłaśnie jestem po degustacji ciasta z tego przepisu i muszę przyznać, że jest wyśmienite! Polecam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSwietne ciasto, lekkie i w sam raz na 2 sniadanie :)
OdpowiedzUsuńAniu ciasto przepyszne😃 właśnie ta ilość jablek i extra płatki czekolady sprawiają o wyjątkowości Twego ciasta!
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę...miałam tylko 3 duże jabłka ale mam nadzieję że też będzie ok 🙏🥰😎
OdpowiedzUsuńUdało się zrobiłam w dużej okrągłej blaszce na 3 jablkach i w trakcie zmniejszyłam temp do 180 bo spiekalo mi górę...wyszło super pulchne i wilgotne mniam
OdpowiedzUsuńPrzepis zachęcający, zamierzam spróbować :) proszę tylko o wskazówkę jak ustawić piekarnik, tzn z termoobiegiem czy góra - dół?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńBez termoobiegu i grzajka góra dół. 180 st C taki standard powinno byc ok ;-)
Ja piekę i 190 jest za dużo przypala się ��
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia! Po zamachu już czuć , że to będzie to coś!!! Polecam
OdpowiedzUsuńRobię dzis to ciasto drugi raz. Pyszne. Przepis zapisany na stałe i na pewno jeszcze zagości w moim piekarniku.
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne. Polecam na wierzch orzechy włoskie w karmelu i śmietance. Sztos.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię! pomysł z orzechami - wow super, muszę spróbować :))
UsuńJakie jabłka najlepiej? Może być szara reneta?
OdpowiedzUsuńRobie ciasto .. Mam nadzieje ze nie wyladuje w koszu.. Z pani proporcji wyszla mi mala brytwanka 15x26cm do miski skroilam 6 standardowej wielkosci jablek (wedlug przepisu) ...dodalam polowe druga polowa zostala w misce z uwagi na to iż nie byloby mozliwosci wymieszania ich z ciastem .. Ciasta wyszlo stosunkowo za malo .. Zobacze po godzinie co z tego będzie mam nadzieje ze ciasto nie bedzie nadawalo sie do wyrzucenia.. PS.. Kolor ciasta na zdjeciu również nie adekwatny do otrzymanego wypieku .. Ani cynamonu ani kakao w przepisie aby ciasto wyszlo koloru ciemnego.
OdpowiedzUsuńJeśli bedzie wykonane zgodnie z przepisem ciasto wyjdzie jak na zdjęciach... prosze poczytac wczesniejsze komentarze (nie ma ich duzo) jezeli ilosv jablek nie zostala dana taka jak w przepisie to bedzie po prostu tyle conkot napkakał. Przepis jest genialny. Ciasto poczatkowo ma delikatnie oblepic jabłka ale potem nagle kawalki jablek sie gubią... bo tak ciasto mega rosnie a ilosv jablek nie jest przesadzona.
UsuńNa przyszlość proszę najpierw wykonac przepis i to zgodnie z podanymy proporcjami i dopiero pozniej pisać komentarze...oby cos z tego wyszło po wprowadzonych zmianach... Pozdrawiam
Na temat przepisu nie będę się wypowiadała bo nie robiłam go, ale z doświadczenia z innymi ciastami wiem że ciasta na sodzie mają ciemniejszy kolor po upieczeniu.
UsuńNie jestem mistrzem ciast i zaryzykowałam zrobilam ciasto wedlug tego przepisu .. I..... Palce lizać polecam :D
OdpowiedzUsuńTo super, że smakowało :) proste, mało skomplikowane przepisy maja to coś* w sobie!
UsuńJa nie jestem mistrzem pieczenia i gotowania, a to ciasto udało mi się znakomicie. Dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ciacho wielokrotnie, jest przepyszne, jabłko daje jeszcze jedno więcej więc 7 i jest ideał 🤗. Dziękujemy za przepis 🌹
OdpowiedzUsuń