Składniki:
500 g filetu z morszczuka
1 cebula
1 cytryna
2 cm kawałek imbiru
Sok z limonki
Kilka gałązek świeżego koperku
Przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, szczypta suszonej szałwii - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Filety rybne z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki/cytryny i oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem – zostawić na kilka minut. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plastry, cebulę również pokroić w plasterki . Kawałek imbiru obrać i pokroić na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na dno poukładać naprzemiennie plasterki cebuli i cytryny, położyć kilka gałązek koperku na które następnie ułożyć kawałki ryby. Filety oprószyć pieprzem, wrzucić plasterki imbiru i przykryć kilkoma gałązkami koperku. Dodatkowo całość można skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej i piec filety w temp. 180 st C przez 15 minut, następnie przykrycie zdjąć i piec około 7-8 minut. Rybkę podawać z kaszą lub ryżem i z dobrą sałatką.
Prosto, pysznie i zdrowo, czego chcieć więcej od obiadu.
OdpowiedzUsuńbardzo dobra rybka, łatwa, szybka do zrobienia i na dodatek smaczna.
OdpowiedzUsuńKompletne nieporozumienie ten przepis, cytryny się nigdy nie dodaje do pieczenia bo gorzknieje.
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodaje, nic mi nie gorzknieje:) Dziś morszczuk, ale zazwyczaj piekę pstrągi z plastrami cytryny, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Wychodzi mięciutki i aromatyczny. pozdrawiam Joanna
UsuńPotwierdzam. Ryba do wyrzucenia :-( Zgorzkniała tak, że nie da się zjeść
UsuńCytryne smażymy przed włożeniem do piekarnika z rybką
OdpowiedzUsuńSkórka z cytryny jest gorzka polecam ją obrać
OdpowiedzUsuńRobię już 5 raz, mi nic nie gorzknieje ryba rewelacyjna. Córka co jakiś czas pyta się kiedy ta rybka na obiad😉 cytrynę obieram ze skórki.
OdpowiedzUsuńW bardzo podobny sposób przyrządzam dorsza atlantyckiego. Dodaję jeszcze tylko trochę masełka i robi się fajny mokry sosik do polania. Jeszcze nigdy nie łapałam się za morszczuka. Optycznie ryba wydaje się być identyczna do dorsza a jak jest w rzeczywistości? Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami ;)
OdpowiedzUsuńOkropna ryba, nie dało się tego zjeść
OdpowiedzUsuńDzisiaj sobie zrobiłem. Powiem tak: rybka wyszła rewelacyjnie. Mięciutka z aromatem cytryny. Po prostu rozpływała się w .... wiadomo czym.
OdpowiedzUsuń