piątek, 3 marca 2017

Domowe batony kokosowe. Kulki kokosowe.

Uwielbiam batoniki Bounty i za każdym razem kiedy jestem poza domem, a mam ochotę na coś słodkiego kupuję właśnie tę słodycz! Kilka dni temu moja siostra wysłała fotki przedstawiające domowe batoniki kokosowe... Bardzo je chwaliła, zachwytom nie było końca więc postanowiłam poprosić ją o przepis i sama spróbowałam:) Wyszły świetnie, praktycznie identyczne jeśli chodzi o smak - do tego zrobione z sercem ;-) Batoniki można parę tygodni trzymać w lodówce i każdego dnia zajadać do kawy; dobrze jest jednak jak jest więcej łasuchów w domu... Cały tuzin cieszył moje oczy ale sama nie zjadłabym takiej ilości, więc poszły w świat :) Polecam!

(a na dzień dobry: the coconut song ;-))

https://www.youtube.com/watch?v=w0AOGeqOnFY 




Składniki na masę kokosową:


300 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 płaskie łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:


2 tabliczki czekolady gorzkiej(2x100 g )
0,5 tabliczki czekolady mlecznej (50 g)
2 łyżeczki płaskie oleju kokosowego


Sposób przygotowania:


Do miski przesypać wiórki, dodać cukru waniliowego i całość zalać mlekiem kokosowym i rozpuszczonym olejem – dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Na kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę gorzką, następnie zdjąć z kąpieli miskę i do gorzkiej czekolady wrzucić mleczną - roztopi się ona schodząc czekoladę gorzką. Aby delikatnie upłynnić masę czekoladową należy dodać odrobinę oleju kokosowego - dzięki temu masa zyska na połysku. Schodzoną masę kokosową formować dłońmi według uznania w kulki lub małe batoniki - mocno kompresując masę tak aby była zwarta - odłożyć do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie każdy batonik czy kulkę polewać masą czekoladową (najlepiej trzymać batonik/kulkę na widelcu i polewać nad miską z polewą). Gotowe batoniki odkładać na duży talerz przykryty papierem do pieczenia i wstawić do lodówki aby czekolada całkowicie stężała.




Podobne posty:

13 komentarzy:

  1. Witam,

    Miałem okazję próbować i stwierdzam że mega smaczne. Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie za słodkie, bardzo dobre, idealne do porannej kawy.
    Dla tych co lubią batoniki bounty - ta wersja jest o wiele smaczniejsza. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Delikatne, wilgotne, kokosowe wnętrze idealnie skomponowane ze słodyczą czekolady. Do tego całość pięknie się prezentuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne batoniki! nie za słodkie. 10/10

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki, dzięki chłopaki za Wasze opinie!
    Ale jesteście fajni! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka domowa wersja musi być o niebo lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam! Bardzo je lubię, smak o niebo lepszy niż sklepowy batonik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne!!! Też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolega przyniósł je do pracy, pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie wygląda, jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają na smaczne, a jeszcze ich nie zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń