Składniki:
500 g bobu
1 cebula
100 g kiełbasy hiszpańskiej chorizo
Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, świeżo mielony pieprz kolorowy, mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Bób przed gotowaniem dokładnie opłukać. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić bób i gotować na średnim ogniu. Po 5 minutach dodać płaską łyżkę soli i dalej gotować do momentu aż bób będzie miękki - nie dłużej jednak jak 20 minut. W tym czasie cebulę oraz kiełbasę drobno pokroić; następnie na patelni je podsmażyć, dodać odrobinę pieprzu (odlać nadmiar tłuszczu). Ugotowany bób okrasić podsmażoną kiełbaską z cebulką i można posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Podobne posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz