Najsmaczniejsze są ciasta z owocami z własnego ogródka! Trzeba tylko zerwać kilkanaście śliwek i znaleźć godzinkę czasu, aby móc się już później delektować takim oto ciastem ze śliwkami – to prosty placek… idealny do kawki w rodzinnym gronie! Koniec tygodnia przeleciał w smacznej aurze bo same pyszności na stole gościły, między innymi to kruche i pyszne ciasto. Polecam!
250g mąki
60g masła
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 jajka
250g śliwek
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier proszek, jogurt oraz jajka i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wyrabiać do czasu aż uzyska ono jednolity i lśniący wygląd, następnie na 30 minut ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie śliwki umyć, oczyścić i pokroić według uznania. Następnie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto przy pomocy gładkiej szklanki (można zostawić kawałeczek ciasta na kruszonkę). Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane śliwki, na które rozrzucić kuleczki z ciasta. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez 25-30 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Składniki ciasto:
250g mąki
60g masła
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 jajka
250g śliwek
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier proszek, jogurt oraz jajka i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wyrabiać do czasu aż uzyska ono jednolity i lśniący wygląd, następnie na 30 minut ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie śliwki umyć, oczyścić i pokroić według uznania. Następnie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto przy pomocy gładkiej szklanki (można zostawić kawałeczek ciasta na kruszonkę). Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane śliwki, na które rozrzucić kuleczki z ciasta. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez 25-30 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńproste ciasta są najlepsze
OdpowiedzUsuń