Otworzyłam lodówkę a w niej oprócz światła było tylko kilka pomidorów i kiełbasa chorizo, która przyleciała prosto z Hiszpanii - i zrób tu coś na obiad... Ale jak wiadomo minimalizm w kuchni też dobrze smakuje. Po niedługim namyśle, postanowiłam, że zrobię po prostu makaron w sosie pomidorowym z chorizo! Zapach unosił się niesamowity, w pewnym momencie poczułam się jak w hiszpańskim domu! Danie wyszło wyśmienite, nie wymagało dużego nakładu pracy, ani nie zajęło dużo czasu jego przygotowanie. Mojemu mężowi tak smakowało, że chciał kolejną dokładkę i to przed samym snem. Polecam!
500g makaronu penne
250-300g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
5 pomidorów
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
7 suszonych pomidorów z oleju
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, cukier, papryka chili w płatkach, bazylia
W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować, chorizo pokroić w małą kosteczkę. Suszone pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cebulę i ją ładnie zeszklić, a następnie dorzucić kawałki kiełbasy i smażyć około 5-7 minut. Później przecisnąć ząbki czosnku i smażyć całość jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając aby się czosnek nie przypalił. Następnie do podsmażonych składników dorzucić pokrojone pomidory, dobrze przyprawić i dusić przez około 20 minut, mieszając dość często –tak aby cała woda wyparowała a sos uzyskał odpowiednią konsystencję – musi być dość gęsty. Pod sam koniec do sosu dorzucić pokrojone pomidory suszone. Danie podawać na gorąco, można posypać startym serem żółtym.
Składniki:
500g makaronu penne
250-300g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
5 pomidorów
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
7 suszonych pomidorów z oleju
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, cukier, papryka chili w płatkach, bazylia
Sposób przygotowania:
W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować, chorizo pokroić w małą kosteczkę. Suszone pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cebulę i ją ładnie zeszklić, a następnie dorzucić kawałki kiełbasy i smażyć około 5-7 minut. Później przecisnąć ząbki czosnku i smażyć całość jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając aby się czosnek nie przypalił. Następnie do podsmażonych składników dorzucić pokrojone pomidory, dobrze przyprawić i dusić przez około 20 minut, mieszając dość często –tak aby cała woda wyparowała a sos uzyskał odpowiednią konsystencję – musi być dość gęsty. Pod sam koniec do sosu dorzucić pokrojone pomidory suszone. Danie podawać na gorąco, można posypać startym serem żółtym.
Podobne posty:
Podobne posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz