Składniki:
4 jajka
300g mąki
150g cukru
0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 kostka masła (200g)
1 łyżka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać, przy tym powoli wsypywać cukier. Następnie, do puszystej masy jajecznej stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem przy tym cały czas miksować na wolnych obrotach. Później do ciasta wlać roztopione masło, sok, dodać pastę waniliową i dobrze całość ze sobą połączyć. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao – wymieszać. Tortownicę wysmarować odrobiną masła, obsypać tartą bułką i naprzemiennie, dużą łyżką nakładać ciasto jasne, na nie łyżkę ciasta ciemnego i tak cały czas. Można także zamiast centralnie robić kółka ponakładać w różnych miejscach ciasto też wychodzi ciekawie. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180st C.
Niejednokrotnie już robiłem i zawsze smakuje świetnie. Polecam!
OdpowiedzUsuńTo jest super ciasto, wyszło tutaj super!
OdpowiedzUsuńMniam, naprawdę świetnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńmoja mama zawsze je piekła a ja za nim szalałam:) wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuń