Składniki na spód tarty:
220g mąki
100 g masła
1 jajko
Duża szczypta soli
Składniki na wierzch:
Kilka plasterków kiełbasy chorizo
Kilka plasterków kiełbasy hiszpańskiej Fuet
Kilka pomidorków koktajlowych
0,5 cebuli czerwonej
0,5 zielonej papryki
2 łyżki startego sera parmezanu
250-300ml śmietany 18%
3 jajka
Przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, odrobinę płatków chili
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto, następnie owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. W tym czasie cebulę pokroić w piórka i na łyżce oliwy delikatnie zeszklić. Paprykę pokroić na drobno, pomidorki na plasterki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie żaroodporne(wymiary mojego naczynia 35x20cm) lub formę na tarte. Spód piec w temperaturze 180st C przez 20 minut. Po tym czasie na podpieczony spód ułożyć cebulę, plasterki chorizo, kawałki papryki, plasterki kiełbasy Fuet i pomidorki. Jajka wbić do miski i ze szczyptą soli wstępnie je ubić; następnie dodać śmietany, startego sera oraz przypraw i ponownie całość wymieszać mikserem. Masą jajeczno-śmietanową zalać wszystkie składniki i piec ponownie przez 20 minut w temperaturze 180st C. Można dodatkowo na kilka minut przed końcem pieczenia wierzch posypać serem mozzarella. Tartę serwować na ciepło, jednak na zimno tez jest nie zła.
Podobne posty:
Mniam ... zdjęcia mówią sama nie siebie. Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńooo jaka pyszna!
OdpowiedzUsuńJako maniaczka tart chętnie przygarnęłabym kawałek :) Pierwszy raz slyszę o kiełbasce fuet - ciekawe :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta :)
OdpowiedzUsuńo tego musze spróbowac!
OdpowiedzUsuńKoniecznie sprawdźcie na stronę https://goodboxfit.pl/#diety oni oferują smaczne i zdrowe posiłki. Możecie zamówić u nich dietę pudełkową a oni będą wam przygotowywać codziennie dostarczać posiłki z diety jaką wcześniej wybierzecie. To super opcja. Polecam.
OdpowiedzUsuń