Składniki na spód ciasta:
300g ciastek sasanek z czekoladą
0,5 kostki masła (100g)
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu aksamitnego (ja użyłam gotowego z wiaderka)
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki śmietany 18%
Starta skórka z pomarańczy
1 łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 pomarańcza
70g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Ciasteczka przy pomocy wałka lub blendera rozdrobnić. Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku i dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem, a następnie przełożyć do niej masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę na około 20-30 minut wsadzić do lodówki. Następnie, ubić na puszysto-gładką masę żółtka przy tym stopniowo dodając cukier i pastę waniliową. Do masy dodać ser i połączyć w jednolitą całość. Do masy serowej wsypać budyń, dodać śmietanę i startą skórkę ze sparzonej pomarańczy i na wolnych obrotach całość dokładnie połączyć. Następnie, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, które później delikatnie przełożyć do masy serowej i powoli wymieszać. Na schłodzony spód z ciasteczek przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez pierwsze 20 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 160st C i piec sernik przez 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Sernik przyozdobić czekoladą stopioną na kąpieli wodnej oraz kawałkami pomarańczy.
Podobne posty:
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńwow!!! jesteś genialna!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie i co za pomysł na spód:) rewelacja:d
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń