piątek, 30 maja 2014

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Dziś propozycja na bardzo smaczne ciasto. Kruche ciasto z sezonowymi owocami - truskawkami i rabarbarem, które na ciasto tym razem trafiły prosto z mojego ogródka! Mhmm... bardzo lubię ten okres, kiedy można sobie dodatkowo uprzyjemnić życie- smakiem pysznej, polskiej truskawki. Przepadam za nimi, a to uwielbienie być może bierze się z tak długiego okresu wyczekiwania na nie!(?) Bo przecież cały rok się czeka, a gdy już są... to nic tylko jeść i piec ciasta z ich dodatkiem. Polecam ten przepis bo jest bardzo prosty, a efekt końcowy jak widać!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki:


3/4 kostki masła (150g)
2,5 szklanki mąki (300g-320g)
1-1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
500g rabarbaru
200g truskawek

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Sposób przygotowania:


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę, sól i wszystkie składniki zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Tak wyrobione ciasto podzielić na dwie kulki(jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę), owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować owoce. Rabarbar dobrze umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucić do garnka rabarbar i dusić na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu do momentu aż rabarbar puści sok. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie większą część ciasta rozłożyć na całości. Na ciasto równomiernie rozłożyć lekko odsączony rabarbar, pokrojone truskawki i na tarce z dużymi oczkami zetrzeć kawałek ciasta na kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Podobne posty:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz