Składniki:
0,5 kostki miękkiego masła (100g)
2,0 szklanki mąki (300g) [dodatkowo 50g do podsypania]
0,5 szklanki cukru
2 jajka
Szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
350g truskawek
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę waniliową, sól i wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć, tak aby otrzymać jednolitą masę. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto poukładać kawałki truskawek – delikatnie dociskając je do środka - im więcej owoców tym lepiej. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
robiłam dzisiaj - 10 minut roboty, 25 pieczenia i super deser do herbatki gotowy.. dzięki, zostanę u Ciebie na dłużej :)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie słyszałam o cieście o tej nazwie. Nie ukrywam jednak, ze wygląda naprawdę przyjemnie. Czy mogłabyś napisać, jakiej konkretnie mąki użyłaś podczas wykonywania tego ciasta (jaki był jej typ?)
OdpowiedzUsuńJa użyłam zwykłej mąki pszennej typ 550
OdpowiedzUsuń