Zatem, mimo iż szczyt sezonu tzw. śliwkowego mamy już praktycznie za sobą, to jeszcze całkiem dobre śliwki znajdziemy w sklepach hmm - kolejna propozycja z zastosowaniem śliwek to: ciasto ucierane z dużą ilością śliwek i kruszonką! Duża blacha tak pysznego ciacha była kilka razy przeze mnie robiona ostatnimi czasy... Słodkie mirabelki także w tym przypadku świetnie się sprawdziły... - Polecam, a za razem zachęcam do wypróbowania tego przepisu z dowolnymi/ulubionymi owocami!
Składniki na ciasto:
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru (ok. 200 g)
2,5 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
0,5 kg śliwek węgierek
Składniki na kruszonkę:
0,5 kostki masła (100 g)
3/4 szklanki cukru pudru
ok.1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Najlepiej rozpocząć od przygotowania kruszonki: do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Śliwki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cynamonem. Ciasto: do miski wrzucić miękkie masło(o temp. pokojowej) i ucierać je na puszystą masę powoli dosypując cukier. Następnie do miski dodawać stopniowo jajko po jajku – stale ucierając masę. Później do masy powoli przesiewać mąkę wraz z proszkiem i budyniem w proszku cały czas miksując do momentu aż całość dobrze się ze sobą połączy(do mieszania można użyć także drewnianej łyżki). Pod koniec mieszania, do masy dodać pastę waniliową i szczyptę soli. Na blachę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia przelać masę i przy użyciu szpatułki rozłożyć ją równo na całej długości blaszki. Następnie na masę ciasta ułożyć kawałki śliwek i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 175st C przez około 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie ciasta z kruszonką i owocami u nas też cieszą się dużym powodzeniem :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany i naprawdę polecam.
OdpowiedzUsuńdzisiaj wypróbowałam ten przepis....mogę tylko powiedzieć: pyyycchhaaa!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - Pyyyyszne ciasto !!!! Do tego proste i szybko się robi.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinie!:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzedwczoraj zrobiłam ciasto z Pani przepisu, niestety wyszedł zakalec :-( Wszystko robiłam tak jak w przepisie. A ciasto robiłam na urodziny córki. Goście niestety nie zjedli, może zaledwie pare kawałków. Widać było ze nie smakował, resztę ciasta poszło do kosza :-/
OdpowiedzUsuńNie wiem co się stało i dlaczego tak sie Pani stało??!! Przecież to ciasto zawsze takie pyszyste wychodzi...!
Usuńmogłaś za mocno zmiksować mąkę z masą, ale to było trzy lata temu to pewnie wiesz już, ja mieszam mąką łyżką
Usuń0,5 kg sliwek jest stanowczo za malo . Ja uzylam 0,75 kg i powinnam uzyc przynajmniej 1,0 kg . Chyba , ze przepis mowi o wypestkowanych sliwkach, a tego nie sprawdzalam .
OdpowiedzUsuńKruszonki jest jak na moj gust zbyt malo , ale ja lubie kruszonke i moze inni uwazaja , ze ta ilosc wystarcza .
Dziś upiekłam, bez kruszonki ale i tak pycha 😋
OdpowiedzUsuńPyszne.wczoraj upiekłam z córeczką.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, wyszło idealnie takie jak na zdjęciach. Ja nie daję cukru pudru na wierzch, żeby nie było za słodkie. Polecam
OdpowiedzUsuńCiasto jest wyśmienite, robię już 3 raz i każdemu smakuje ☺️ dziękuję za przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZrobiłam tydzien po tygodniu. Za kazdym razem wyszlo. Pyszne ciasto polecam
Ja ciąglę wykorzystuję Pani przepis, wprowadzam swoje innowacje, ale baza ciągle ta sama. Mieszam owoce, np śliwki z kawałkami jabłek, do kruszonki troszkę mniej mąki a więcej masła i wszystko wychodzi super, jest fantastyczne. Zajada się nim cała moja rodzina i dlatego piekę go często.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto wczoraj piekłam,bardzo łatwe do zrobienia.Super przepis.Ciasto które utrzymuje się w domu jeden dzień bo dziś już zostały dwa kawałki 😀 zaraz biorę się za zrobienie drugiego.
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię:)
Pozdrawiam
Czy można dodać malin zamiast śliwek ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! :)
Usuń