Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
0,5 kg śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Rozpocząć od przygotowania owoców: śliwki umyć, oczyścić z pestek, skroić na pół a następnie każdą połówkę naciąć(nie do końca) trzy razy tak aby uzyskać kształt tulipana. Ciasto: do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać proszek do pieczenia, pastę waniliową lub cukier waniliowy, wlać olej i na końcu wbić jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć aby uzyskać jednolitą masę. Tortownicę wysmarować odrobiną masła i obsypać niewielką ilością bułki tartej i do tak przygotowanej formy przelać ciasto i fantazyjnie na nim poukładać owoce . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C i piec w nim ciasto przez 50-60 minut (do tzw.: suchego patyczka). Ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
pięknie wygląda, z pewnością była smaczna
OdpowiedzUsuńGoście z pewnością byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam :D tylko, że z bananem i nektarynką- tylko to miałam, pycha!!!
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie pyszne. Zrobiłam pół na pół kakaowe, dodałam jeszcze figi i jabłka :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja!
OdpowiedzUsuń