Składniki na faworki:
350 g mąki
3 żółtka
1 jajko
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki rumu/spirytusu
Szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka ciemnego kakao
1 l oleju słonecznikowego
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na faworki wymieszać w misce i zagnieść z nich jednolite i gładkie ciasto. Następnie przez kilka minut wybić ciasto wałkiem, tak aby się dobrze napowietrzyło. Z całości ciasta oderwać 1/3 część, którą następnie połączyć i wyrobić z ciemnym kakao. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki i jasną część ciasta rozwałkować wstępnie na dość gruby placek. Z ciemnej części ciasta uformować długi, cienki walec i porozkładać go fantazyjnie na białym placku, po czym przy użyciu wałka rozwałkować całość dość cienko. Następnie placek pociąć na paski o grubości około 3 cm i długości 10-15 cm, w każdym pasku zrobić nacięcie na 5 cm i raz wystarczy przewinąć przez otwór aby uzyskać kształt podłużnego faworka. W garnku rozgrzać dość mocno olej, po czym smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze kuchennym od nadmiaru tłuszczy i na koniec posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
Wow, cudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł;)))
OdpowiedzUsuń