Praktycznie zawsze go robię, gdy przyrządzam swoją pizzę. A, że pizza 'gości' u nas średnio 3 razy w miesiącu, zatem poniższy sos również często jest u nas konsumowany.
Składniki:
Jogurtu naturalny (typu greckiego) – 400 g
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
duża szczypta soli
pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do miski przelać jogurt, dodać majonez, sól, cukier. Następnie ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i także dodać do jogurtu. Na koniec w dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie (pod wpływem ciepła wydobywa się ich aromat) i wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać i tak gotowy sos włożyć do lodówki na pół godziny aby się „przegryzł”.
Ja robię prawie tak samo, ale nie daję majonezu. Wychodzi równie pyszne :)
OdpowiedzUsuń