wtorek, 30 czerwca 2015

Murzynek z serem o smaku śliwkowym

Wiele się teraz u mnie dzieje stąd ta moja nieobecność ;-) Ale wróciłam; wracam dziś w słodki sposób, bo z 'murzynkiem'. Od najmłodszych lat zajadałam się własnie takim kakaowym ciastem! Wychodzi odrobinkę taki "babkowaty" jeśli można go tak określić ale jest za to idealny do herbaty czy kawy.
Na tym jednak nie koniec! Postanowiłam coś dodatkowo dorzucić, więc pokombinowałam z suszonymi śliwkami i serem białym - świetne połączenie! Niestety nie miałam w lodówce więcej sera... a szkoda, bo ciasto byłoby jeszcze lepsze... Polecam wypróbować.


Składniki na murzynka:


4 jajka
180 g cukru
400 g mąki
5 łyżek ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml oleju słonecznikowego
200 ml mleka
100 g dropsów czekoladowych

Składniki na masę serową:


250 g sera białego (ja użyłam półtłustego)
Garść suszonych śliwek (ok. 50-60 g)
5 łyżek mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:


Masa serowa: Do miski wrzucić wszystkie składniki i przy pomocy blendera ręcznego dobrze je ze sobą połączyć. Murzynek: Do miski wbić jajka i utrzeć je z cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie, stopniowo przez przesiewacz lub sitko przesiewać mąkę, proszek i kakao – przy tym cały czas miksując.  Do dość gęstej masy dodać mleko i olej (aby łatwiej się łączyło składniki można dodać składniki płynne w trakcie dodawania mąki). Pod koniec miksowania wsypać dropsy czekoladowe i wszystko jeszcze raz dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x45). Następnie do rękawa cukierniczego przełożyć masę serową i wyciskać fantazyjne wzory. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut.


5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepysznie.
    Ja zaś zapraszam na jogurtowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam mam pytanko jakie dropsy do tego ciasta pani użyła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Dropsy czekoladowe kupiłam w lidlu.

      Usuń
    2. A czy mogą to być też cukierki czekoladowe np. Michałki

      Usuń
  3. Takie cukierki roztopią sie całkowicie pod wpływem temperatury. Dropsy nie znikną w cieście można ten składnik pominąć.

    OdpowiedzUsuń