Na tym jednak nie koniec! Postanowiłam coś dodatkowo dorzucić, więc pokombinowałam z suszonymi śliwkami i serem białym - świetne połączenie! Niestety nie miałam w lodówce więcej sera... a szkoda, bo ciasto byłoby jeszcze lepsze... Polecam wypróbować.
Składniki na murzynka:
4 jajka
180 g cukru
400 g mąki
5 łyżek ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml oleju słonecznikowego
200 ml mleka
100 g dropsów czekoladowych
Składniki na masę serową:
250 g sera białego (ja użyłam półtłustego)
Garść suszonych śliwek (ok. 50-60 g)
5 łyżek mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masa serowa: Do miski wrzucić wszystkie składniki i przy pomocy blendera ręcznego dobrze je ze sobą połączyć. Murzynek: Do miski wbić jajka i utrzeć je z cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie, stopniowo przez przesiewacz lub sitko przesiewać mąkę, proszek i kakao – przy tym cały czas miksując. Do dość gęstej masy dodać mleko i olej (aby łatwiej się łączyło składniki można dodać składniki płynne w trakcie dodawania mąki). Pod koniec miksowania wsypać dropsy czekoladowe i wszystko jeszcze raz dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x45). Następnie do rękawa cukierniczego przełożyć masę serową i wyciskać fantazyjne wzory. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut.
Ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńJa zaś zapraszam na jogurtowiec:)
Witam mam pytanko jakie dropsy do tego ciasta pani użyła
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Dropsy czekoladowe kupiłam w lidlu.
UsuńA czy mogą to być też cukierki czekoladowe np. Michałki
UsuńTakie cukierki roztopią sie całkowicie pod wpływem temperatury. Dropsy nie znikną w cieście można ten składnik pominąć.
OdpowiedzUsuń