Składniki:
0,5 kg filetu z indyka
5 łyżek oliwy
1 łyżka curry
1/3 pęczku świeżego koperku
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
Szczypta soli
Szczypta papryki słodkiej
Pieprz czarny
Sposób wykonania:
Filet z indyka dokładnie opłukać i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Do miski wlać oliwę, dodać przyprawy, przecisnąć ząbki czosnku, drobno poszatkowaną cebulę oraz koperek - dobrze wszystko połączyć ze sobą. Następnie do miski wrzucić kawałki mięsa i każdy dokładnie obtoczyć w marynacie. Tak zamarynowane mięso zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Śmiało można ją zastosować także do kurczaka.
Próbowałam - zamiast curry (nie przepadam) dodałam odrobinę przyprawy na grilla + szczypta kurkumy na ładny kolor. Podczas grillowania na wierzch położyłam kawałeczek masła. Wyszło przepyszne, soczyste i miękkie. Polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię - ja bardzo lubię takie połączenia :) i grillowanie
Usuń