Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
1 duża cebula
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 marchewka
3-4 łyżki oliwy
Przyprawy: curry, świeżo mielony pieprz kolorowy, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli, papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Do miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać pół łyżeczki curry, odrobinę pieprzu oraz papryki, wrzucić kawałki kurczaka, wszystko dobrze wymieszać i wsadzić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Brokuł namoczyć na kilka minut w osolonej wodzie, a później podzielić na mniejsze części i ugotować al dente. Cukinię dobrze umyć, i pokroić na paski lub kostki. Cebulę, paprykę oraz marchewkę pokroić w paski. Ząbki czosnku pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę, kawałki kurczaka i czosnek chwilę całość podsmażyć, następnie dodać 3 łyżki wody i dusić jeszcze wszystko przez kilka minut. No naczynia żaroodpornego przełożyć wszystkie warzywa oraz wrzucić kawałki podsmażonego kurczaka. Całość skropić oliwą, doprawić i wymieszać - piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 20-25 minut. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta