Zatem wracając do kuchni... Wyczarowaliśmy szybciutko z tego co było w lodówce, potrawkę bardzo smaczną i sycącą. Danie wyszło pyszne, zjedzone na świeżym powietrzu i z dodatkiem takich widoków smakowało jeszcze lepiej...! Polecamy.
Składniki:
1 duży podwójny filet z kurczaka
120g kiełbasy chorizo
1 średnia cukinia
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w całości
350 g passaty/sosu pomidorowego
Przyprawy: curry, pieprz świeżo mielony, bazylia, zioła prowansalskie, szczypta soli i cukry trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Filet opłukać, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Kawałki mięsa obtoczyć w curry z odrobiną oliwy i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Następnie chorizo i cukinię pokroić w kostkę, cebule poszatkować, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W woku lub w dużej patelni podgrzać ok. 2-3 łyżki oliwy i na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i pokrojony filet - podsmażać przez około 5-7 minut od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie dodać czosnek, chorizo i cukinię - całość wymieszać. Do składników dodać około 5 łyżek wody mineralnej, dobrze doprawić i dusić przez około 10 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodać pomidory z puszki i passatę; doprawić jeśli będzie konieczność jeszcze raz - gotować jeszcze przez około 10 minut. Podawać najlepiej z makaronem ugotowanym al dente.
Podobne posty:
great shot! pięknie i pysznie ♡
OdpowiedzUsuń