Wykonanie takiego tortu jest bardzo proste i w dodatku szybkie! Tort nie wymaga długiego "przegryzania" się w lodówce, co za tym idzie można go śmiało zrobić na dosłownie parę godzin przed samą uroczystością. Na samo wspomnienie, przychodzi ochota zgrzeszyć ponownie konsumpcją tej pyszności! Gorrąco polecam!
Składniki:
3 duże gotowe spody bezowe (600 g)
400 g serka mascarpone
2x400 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
Starta skórka z 3 limonek
200 g mrożonych malin (dobrze jest wcześniej je wyciągnąć z zamrażarki )
125 g świeżych malin (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Limonki dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Śmietankę przelać do miski i ubijać aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do śmietanki dodać cukru pudru i stopniowo wrzucać serek do śmietanki i ubijać. Pod koniec ubijania dodać skórkę z limonek i dokładnie połączyć. Mrożone maliny najlepiej jest wyciągnąć kilkanaście minut wcześniej aby po prostu się odrobinę odmroziły. Na dolny spód wyłożyć 1/3 kremu, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni bezy, a następnie porozkładać połowę malin(silikonową szpatułką po dociskać je w głąb lub przykryć delikatnie niewielką ilością kremu). Przykryć blatem bezowym i powtórzyć czynności jak wcześniej. Następnie położyć ostatni blat bezowy, nałożyć ostatnią partię kremu i udekorować świeżymi malinami. Tort włożyć do lodówki na około godzinę. Najlepszy do spożycia jest tego samego dnia, ponieważ już następnego dnia beza w dużym stopniu zanika – ale to nie powód aby go dzień później nie dokończyć! ( o ile zostanie jakiś kawałek) ;-))
JAK ZDOBYĆ WKŁAD BEZOWY ??
OdpowiedzUsuńMożna kupić je w jaźdym dużym markecie. Ja kupiłam w Auchan. Spody bezowe są na półkach przy gotowych biszkoptowych spodach tortowych.
Usuń