poniedziałek, 1 lutego 2016

Kotlety z kaszy gryczanej, sera i szczypiorku

Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem sera białego, szczypiorku i do tego dobrze doprawione to bardzo fajna alternatywa dla ot tak po prostu ugotowanej kaszy na talerzu. Na kaszę podaną w ten sposób skusi się nawet największy niejadek... Kotlety bardzo łatwo się przyrządza, przepis nie jest skomplikowany a afekt końcowy smakuje i prezentuje się bardzo pysznie. Polecam.


Składniki :


100 g kaszy gryczanej prażonej
100 g kaszy gryczanej białej
150 twarogu lekkiego
3 jajka
1 szklanka otrębów żytnich/pszennych (z tego połowa do panierki)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 pęczka szczypiorku
0,5 papryczki chili (opcjonalnie)

Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, świeżo mielony pieprz, 0,5 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich



Sposób przygotowania:


Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odsączyć, przesypać do miski i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, drobno pokroić i na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć, pod koniec przecisnąć ząbek czosnku i dodać drobno pokrojoną papryczkę chili – podsmażyć około 2-3 minuty.  Szczypior drobno pokroić. Do miski z kaszą, wbić jajka, dodać podsmażone składniki, szczypiorek, rozdrobniony ser, pół szklanki otrębów – wszystko dokładnie wymieszać i dobrze przyprawić. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety, przy tym mocno zlepiając i obtoczyć w otrębach. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, po usmażeniu układać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety można podawać z sosem czosnkowym/tzatziki; świetnie też smakuje z sosem pomidorowo-paprykowym.

2 komentarze: