Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki
1,5 szklanki ryżu
4 papryki
1 duża cebula,
2 pomidory,
200 g pieczarek,
3 ząbki czosnku
100 g sera mozzarella
natka pietruszki,
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia suszona
Opcjonalnie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam Orlando – tomate frito)
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie ryżu. Następnie pokroić w kostkę cebulę, pieczarki i pomidory bez skórki. Na patelni podsmażyć cebulkę, pieczarki i mięso, dodając do smaku przyprawy. Gdy mięso się już lekko podrumieni, dodać pomidory, koncentrat i gotować do momentu, aż pomidory całkowicie rozmiękną. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Następnie sprawdzić czy nie trzeba czymś jeszcze doprawić i całość dodać do ryżu – wymieszać farsz bardzo dokładnie. Papryczki umyć, przekroić wzdłuż na połowę i wyciąć gniazda nasienne. Każdą papryczkę wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 200st C przez około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, papryczki posypać startym serem i posypać dodatkowo papryką słodką.
Podobne posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz