I tak sobie teraz pomyślałam, że sympatycznie byłoby być teraz we Włoszech!
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle
200 g świeżego szpinaku
0.5 kg filetu z kurczaka
ok. 7-8 suszonych pomidorów
0.5 kostki sera feta
1 czerwona cebula
2 cebule dymki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego
0.5 szklanki słonecznika łuskanego
Przyprawy: sól, pieprz, suszony imbir, curry
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić kawałki mięsa, doprawić je przyprawami i dodać poszatkowaną czerwoną cebulę. Całość podsmażać, do czasu aż kurczak nabierze ładnego, złotego koloru. Następnie mięso odłożyć na talerz i ponownie na patelnię wlać odrobinę oliwy, na której podsmażyć lekko cebulki. Po 5 minutach dodać szpinak i doprawić solą i pieprzem. Następnie, gdy szpinak już lekko zmięknie, dodać przeciśnięty czosnek, pomidorki pokrojone w paseczki i całość jeszcze poddusić przez parę minut. Pod koniec dodajemy odrobinę jogurtu. Później przed podaniem, dodać ser feta pokrojony w kostkę. Dodatkowo jeszcze, aby całość nabrała jeszcze dodatkowy wymiar smaku, można danie posypać podprażonym wcześniej, na suchej patelni słonecznikiem.
Podobne posty:
To jest makaron na bogato, czego tam nie ma. Aż ślinka leci !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Na bogato i jak zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, super fotki, ja robię trochę chudszą wersję, makaron, kurczak, szpinak, ser bałkański(z lidla), następnym razem zrobię na bogato:)
OdpowiedzUsuń