Składniki:
2 świeże wypatroszone pstrągi
1 cytryna
Pół pęczka zielonej pietruszki
2 gałązki świeżego koperku
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina
2-3 łyżeczka masła
Przyprawy: sól
Sposób przygotowania:
Pstrągi dobrze opłukać, troszkę posolić, polać z każdej strony białym winem i odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Następnie cytrynę oraz czosnek pokroić w plasterki a pietruszkę poszatkować. Pstrągi, osobno położyć na folii aluminiowej. Do każdej ryby włożyć plasterki cytryny, odrobinę masła, kilka kawałków czosnku oraz poszatkowaną pietruszkę. Na pstrąga ułożyć plasterki cytryny i masła, parę plasterków czosnku i dla aromatu gałązkę koperku. Tak przygotowaną rybę zamknąć w folii i piec przez 20 minut w 180st C po tym czasie folię otworzyć i piec tak, aby woda wyparowała i pstrąg nabrał pięknie rumianego koloru (ok. 15 minut). Tak upieczonego pstrąga podawać z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką.
Podobne posty:
Dobra ryba lubi prostote - tak przyrzadzona musi smakowac doskonale!
OdpowiedzUsuń