Składniki:
400g filetu z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża marchewka
1 cebula
0.5 pęczka zielonej pietruszki
3 łyżki kiełków rzeżuchy
2 łyżki białego wina
Przyprawy: pieprz czarny, sól, curry, odrobina suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Do szklanej miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać wino i przyprawy i dokładnie wymieszać. Do otrzymanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka, wymieszać i odłożyć do lodówki na około 20-30 minut. W tym czasie papryki pokroić w paseczki, marchewkę pokroić w cienkie słupki a cebulę poszatkować w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki kurczaka wraz z marynatą i podsmażać mięso przez kilka minut. Następnie na patelnię dorzucić cebulę i wszystko od czasu do czasu przemieszać. Gdy już cebulka się lekko zeszkli dorzucić paprykę wraz z marchewką i podsmażać do momentu aż składniki trochę zmiękną (marchew może pozostać odrobinę chrupka). Pod sam koniec , jeśli będzie jeszcze taka potrzeba doprawić i dorzucić poszatkowaną zieloną pietruszkę oraz rzeżuchę. Potrawkę podawać z ryżem lub kuskusem.
Podobne posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz