czwartek, 27 czerwca 2013

Kurczak w paski z warzywami

Pomysł na szybki i aromatyczny obiad?! Tak właśnie jest w tym przypadku - Potrawka z kurczaka w kolorowych paseczkach warzywnych. Danie nie tylko wygląda pięknie ale jest smaczne i zdrowe. Świetna propozycja na obiad w upalne dni, bo to danie jest bardzo lekkie, jest to tez dobry pomysł na szybki lunch. Smaczne na ciepło i na zimno również. Polecam.

Kurczak w paski z warzywami

Składniki:


400g filetu z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża marchewka
1 cebula
0.5 pęczka zielonej pietruszki
3 łyżki kiełków rzeżuchy
2 łyżki białego wina
Przyprawy: pieprz czarny, sól, curry, odrobina suszonego majeranku

Sposób przygotowania:


Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Do szklanej miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać wino i przyprawy i dokładnie wymieszać. Do otrzymanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka, wymieszać i odłożyć do lodówki na około 20-30 minut. W tym czasie papryki pokroić w paseczki, marchewkę pokroić w cienkie słupki a cebulę poszatkować w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki kurczaka wraz z marynatą i podsmażać mięso przez kilka minut. Następnie na patelnię dorzucić cebulę i wszystko od czasu do czasu przemieszać. Gdy już cebulka się lekko zeszkli dorzucić paprykę wraz z marchewką i podsmażać do momentu aż składniki trochę zmiękną (marchew może pozostać odrobinę chrupka). Pod sam koniec , jeśli będzie jeszcze taka potrzeba doprawić i dorzucić poszatkowaną zieloną pietruszkę oraz rzeżuchę. Potrawkę podawać z ryżem lub kuskusem.

Kurczak w paski z warzywami

Podobne posty:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz