wtorek, 25 czerwca 2013

Truskawkowy sernik na zimno i na biszkopcie

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze a truskawek nigdy dość! Tym bardziej, że z utęsknieniem czeka się na nie przez cały okrągły rok... bo to tylko teraz, mają one tak niepowtarzalny smak i zapach. Z truskawek wyczarować można wiele pysznych słodkości, a że ja także lubię serniki postawiłam na właśnie na sernik mega truskawkowy! Sernik jest idealny na upalne dni jest bardzo orzeźwiający; nie jest za słodki - a to sprawą dużej ilości truskawek. Jest to prosty przepis a efekt końcowy zachwycający. Polecam.

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Składniki na biszkopt:


3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na wierzch:


3 kostki sera białego, półtłustego (3x250g)
300g truskawek
3-4 galaretki truskawkowe
5 łyżek cukru pudru

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Do tortownicy (24-26cm) wyłożonej folią aluminiową, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 30 minut, po tym czasie spód studzić w uchylonym piekarniku. Do dwóch naczyń wlać po 750 ml gorącej wody, i wsypać po 2 opakowania galaretek i oczywiście mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna i odstawić aż się ostudzi. (Można dać 3 opakowania, wtedy będzie po prostu mniejsza warstwa wierzchnia - dobrze jest zacząć od przygotowania galaretek!).
Masa serowa: Do miski wrzucić kostki sera, cukier puder oraz 200-250g truskawek i przy użyciu blendera wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę – ostawić do lodówki. Gdy już nasze galaretki będą lekko stężeć, jedno naczynie z galaretką zostawić na warstwę wierzchnią a drugie przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać – odstawić do lodówki na 15-20 minut. Ponownie przygotować tortownicę tj. wyłożyć mocną folią aluminiową, umieścić biszkopt, zalać masą serową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. (Opcjonalnie można pokroić dodatkową ilość truskawek i umieścić jeszcze pod masą). Pozostałą część truskawek pokroić w plasterki i gdy masa serowa będzie już twardsza poukładać ozdobnie owoce a następnie zalać je galaretką. Sernik potrzebuje trochę czasu aby całkowicie mógł stężeć zatem najlepiej go zostawić w lodówce na całą noc.

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Podobne posty:

10 komentarzy:

  1. Ja właśnie po ćwiczeniach, a Ty mi takie rzeczy pokazujesz! AAAA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zobacz, jak to wygląda :) Ćwiczenia mogą poczekać! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam mam dzisiaj dzień nietrenignowy, więc może uda mi się naciągnąć narzeczoną na takie ekstrawagancje;d swoją drogą próbowałem ostatnio podobnego na jakiejś rodzinnej imprezie i wiem, że chcę jeszcze;d

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten sernik musi być smaczny, widać od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio jadłam u babci mojej, tylko bez części z serem i było pyszne, więc nie chcę nawet myśleć, jak dobre jest Twoje :)
    Może przyjadę do Wrocławia na coś w końcu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Zrobię coś równie pysznego... :)

      Usuń
  6. Przeczytawszy powyższe zamierzam zrzucić maskę mężczyzny i wbrew wszelkim obyczajom zagłębić się w tajniki sztuki kucharskiej. :) A wszysto przez słabość do truskawek ... ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie ! :) koniecznie muszę wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny dosłownie jak z reklamy :D Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :D
    Wróżę Pani wielki sukces w bloggoswerze :D http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html

    OdpowiedzUsuń