Składniki:
300g sucharków delikatesowych (dałam Delikatesowe)
350g Nutelli
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
1 łyżka pasty waniliowej
4 łyżeczki żelatyny
330ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
200g borówek amerykańskich
3 galaretki o smaku owoców leśnych
Sposób przygotowania:
Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretek: w litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna – odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie do pojemnika połamać sucharki i już przy pomocy blendera skruszyć je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Można śmiało sucharki skruszyć przy pomocy wałka lub szklanki o płaskim spodzie – faktura będzie dość zróżnicowana co pozwoli uzyskać świetny efekt chrupkości - osobiście polecam drugi sposób rozdrobnienia. Słoik z Nutellą włożyć do garnka z bardzo gorącą wodą i powoli mieszać, do momentu aż krem uzyska płynną konsystencję. Do miski z rozdrobnionymi sucharkami przelać upłynnioną Nutellę i całość dobrze wymieszać. Później, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć czekoladowy materiał na spód – przy pomocy szklanki równomiernie rozprowadzić i delikatnie ubić – spód włożyć do lodówki. Masa serowa: W 200ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i odłożyć do ostygnięcia, a później do lodówki do momentu aż delikatnie zacznie tężeć. Do miski przelać śmietankę i ubijać na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder – ubitą śmietanę włożyć do lodówki na kilka minut. W tym czasie galaretkę włożyć do lodówki aby delikatnie zaczęła tężeć. Następnie ser przełożyć do dużej miski, dodać pasty waniliowej i na wolnych obrotach miksować, do serach dodać śmietankę oraz na końcu żelatynę. Na schłodzony spód przelać masę serową i całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie na masę serową, ułożyć borówki i przy pomocy dużej łyżki powoli zalewać owoce tężejącą lecz jeszcze płynną galaretką. Ciasto zostawić na noc w lodówce.
Podobne posty:
Wygląda idealnie! Ten spód pewnie wyjadałałabym z miski :D
OdpowiedzUsuńJako beta-tester zdecydowanie polecam! :D
OdpowiedzUsuńEfekt chrupiących sucharków jest najbardziej mnie zaskoczył, super to wyszło! Ciacho było przeeepyszne :)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością nutelli musi smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńale ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńczym mogę zastąpić pastę waniliową?
OdpowiedzUsuńŚmiało można ją zastąpić cukrem lub ekstraktem waniliowym :)
Usuńciasto super ,GOŚCIE ZACHWYCENI .PYCHOTKA
UsuńCieszę się! :))miło mi się to czyta...
UsuńJaki wymiar blaszki?:-)
OdpowiedzUsuń40x35 ;-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziekuje pozdrawiam:-)
UsuńDziekuje pozdrawiam:-)
Usuńa ten ser to taki normalny waniliowy homogenizowany z wiaderka?
OdpowiedzUsuńtak ser gotowy z wiaderka ( powiadamianie o komentarzach się wyłączyło, stąd moja "szybka" odp ;-))
Usuń