środa, 23 lipca 2014

Sernik na zimno na sucharkach

Pamiętam, gdy siostra podyktowała mi przepis na sernik który przyrządziła... słucham: ..."1 słoik Nutelli"... i wtedy pomyślałam: oo jakie to ciacho musi być słodkie!!?... Jednak, już po pierwszym kęsie, przysłowiowo zakochałam się w nim! :) Słodycz Nutelli w chrupiącym spodzie sernika jest idealnie zbilansowana z delikatną i lekką masą serową. Do tego lekko kwaskowate borówki w galaretce o smaku leśnych owoców - Pyszności. Te wszystkie warstwy tworzą idealną całość - sernik jest dość łatwy w przygotowaniu, jest to ciasto bez pieczenia, które jest wręcz tzw.: 'must have' w upalne dni! Polecam!


Składniki:


300g sucharków delikatesowych (dałam Delikatesowe)
350g Nutelli
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
1 łyżka pasty waniliowej
4 łyżeczki żelatyny
330ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
200g borówek amerykańskich
3 galaretki o smaku owoców leśnych


Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretek: w litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna – odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie do pojemnika połamać sucharki i już przy pomocy blendera skruszyć je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Można śmiało sucharki skruszyć przy pomocy wałka lub szklanki o płaskim spodzie – faktura będzie dość zróżnicowana co pozwoli uzyskać świetny efekt chrupkości - osobiście polecam drugi sposób rozdrobnienia. Słoik z Nutellą włożyć do garnka z bardzo gorącą wodą i powoli mieszać, do momentu aż krem uzyska płynną konsystencję. Do miski z rozdrobnionymi sucharkami przelać upłynnioną Nutellę i całość dobrze wymieszać. Później, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć czekoladowy materiał na spód – przy pomocy szklanki równomiernie rozprowadzić i delikatnie ubić – spód włożyć do lodówki. Masa serowa: W 200ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i odłożyć do ostygnięcia, a później do lodówki do momentu aż delikatnie zacznie tężeć.  Do miski przelać śmietankę i ubijać na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder – ubitą śmietanę włożyć do lodówki na kilka minut. W tym czasie galaretkę włożyć do lodówki aby delikatnie zaczęła tężeć. Następnie ser przełożyć do dużej miski, dodać pasty waniliowej i na wolnych obrotach miksować, do serach dodać śmietankę oraz na końcu żelatynę. Na schłodzony spód przelać masę serową i całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie na masę serową, ułożyć borówki i przy pomocy dużej łyżki powoli zalewać owoce tężejącą lecz jeszcze płynną galaretką. Ciasto zostawić na noc w lodówce.



Podobne posty:

17 komentarzy:

  1. Wygląda idealnie! Ten spód pewnie wyjadałałabym z miski :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako beta-tester zdecydowanie polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Efekt chrupiących sucharków jest najbardziej mnie zaskoczył, super to wyszło! Ciacho było przeeepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z taką ilością nutelli musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czym mogę zastąpić pastę waniliową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można ją zastąpić cukrem lub ekstraktem waniliowym :)

      Usuń
    2. ciasto super ,GOŚCIE ZACHWYCENI .PYCHOTKA

      Usuń
    3. Cieszę się! :))miło mi się to czyta...

      Usuń
  6. a ten ser to taki normalny waniliowy homogenizowany z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ser gotowy z wiaderka ( powiadamianie o komentarzach się wyłączyło, stąd moja "szybka" odp ;-))

      Usuń