poniedziałek, 17 listopada 2014

Puszysty sernik z żurawiną

Czy można mieć namiastkę nieba w ustach? Ojj można! Sernik, który dziś proponuję jest właśnie jak chmurka - puszysty i lekki! Każdy kęs tego sernika jest tak aksamitny, że kończąc jeden jego kawałek szybko sięgamy po kolejny! Mam na to dowód: mój mąż który nie przepada ze ciastami czy słodkościami...zjadł aż dwa kawałki i bardzo je chwalił... Przepis na taki sernik jest dość prosty, spód to po prostu herbatniki, a masa już w ferworze pracy robi się w mig! Ja do sernika dałam suszonej żurawiny, ale jeśli ktoś lubi śmiało może dać rodzynki. Więcej pisać nie ma co - trzeba wypróbować. POLECAM!


Składniki:


1 kg sera białego z wiaderka
1 kostka miękkiego masła (200 g)
150 g cukru pudru
1 budyń waniliowy
10 jaj
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z cytryny
70 g suszonej żurawiny
ok. 180 g herbatników Petit Beurre (duża paczka)

Polewa czekoladowa:


1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej


Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić kostkę miękkiego masła, dodać cukier puder i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie oddzielić żółtka od białek i do masy wrzucać żółtko po żółtku przy tym cały czas miksować. Do masy wsypać budyń, wlać sok z cytryny i stopniowo dodawać ser przy tym wciąż miksować do momentu aż całość uzyska jednolitą i gładką konsystencję. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, można także dodać do białek 5 płaskich łyżek cukru aby bardziej usztywnić pianę. Do masy serowej partiami dodać pianę i delikatnie szpachelką wymieszać. Na koniec do masy wrzucić wcześniej namoczoną w letniej wodzie - odsączoną żurawinę. Następnie, wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę(40x25) i poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na ciastka wylać całą masę serową i piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez około 45 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić aby sernik sobie ostygł.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady, po czym uzyskaną polewą polać fantazyjnie wierzch sernika. Sernik włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, jest idealny następnego dnia.


Podobne posty:

2 komentarze:

  1. Mi się zawsze do sernika oczy świecą, z dodatkiem żurawiny nie jadłam, ale na pewno pyyycha.

    OdpowiedzUsuń