środa, 26 listopada 2014

Tort czekoladowy z różami

Sto lat, może i nie... ale jeszcze przez kilka lat 'chcę mieć chęć' do prowadzenia tego bloga! Jeśli mogę?, życzę sobie także > czasu, apetytu* oraz kreatywności takiej, z jaką tu zaczynałam. To już dwa lata od kiedy zamieściłam swój pierwszy wpis...Generalnie, progres jest widoczny, co mnie cieszy niezmiernie; cieszy mnie także każdy miły wpis i konstruktywna krytyka.
Zatem, po prostu dziękuję wszystkim, którzy tu od czasu do czasu zaglądają i korzystają z moich przepisów!
Dlatego, może i nie zupełnie z tej okazji, ale prezentuję dziś bardzooo czekoladowy tort! Tort jest dość ciężki, ale pyszny! Idealny, jeśli spodziewamy się bardzo dużej ilości gości - bo, aby zaspokoić zaproszonych wystarczy niewielki kawałek... - Polecam!
Inspiracją do zrobienia właśnie takiej pyszności, był weselny tort moich znajomych, jaki miałam okazję skosztować już jakiś czas temu....To była niewątpliwa uczta dla moich kubków smakowych, przez moment wyłączyłam się; byłam tylko ja i ten kawałek na talerzu...;-)


Składniki na biszkopt jasny:


6 jajek
6 łyżek mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kakaowy:


3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na jasny krem:


1,5 kostki masła (82% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki czekolady białej (musi zawierać tłuszcz kakaowy, nie roślinny!)

Składniki na ciemny krem:


1,5 kostki masła (82% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki czekolady gorzkiej (musi zawierać tłuszcz kakaowy, nie roślinny!)

Dodatkowo:


Mały słoik dżemu (ja dałam z owoców leśnych)
50-70 g migdałów w płatkach
Ozdobne perełki



Sposób przygotowania:


Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Rozpoczynamy od jasnego biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą soli na dość sztywną pianę i powoli do piany dodawać cukier oraz żółtko po żółtku, przy tym cały czas miksować na wolnych obrotach. Następnie mąkę, budyń w proszku i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy i bardzo delikatnie mieszać, tak aby zachować puszystość, najlepiej drewnianą łyżką. Spód tortownicy (średnica 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na biszkopt i piec w temperaturze 175 st C przez około 25 minut, aż będzie delikatnie złoty. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić trochę ostygnąć. Biszkopt później wyłożyć na kratkę drugim spodem, tak aby całkowicie wystygł oraz zachował płaską powierzchnię. Z podanych składników - analogicznie przygotować biszkopt kakaowy.
Krem ciemny: na kąpieli wodnej roztopić dwie tabliczki czekolady gorzkiej. Następnie dość miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder i miksować aż do uzyskania aksamitnego, gładkiego kremu. Do kremu przelać roztopioną czekoladę całość dokładnie połączyć i na około 30 minut włożyć do lodówki. Analogicznie przygotować krem jasny.
Składanie tortu: Biszkopt jasny przy pomocy ostrego, długiego noża przekroić wzdłuż na pół. Pierwszą część biszkoptu posmarować cienką warstwą dżemu, następnie nałożyć połowę kremu ciemnego i równo rozsmarować po całej powierzchni. Na krem położyć ciemny biszkopt (opcjonalnie: można delikatnie go skropić alkoholem) i ponownie położyć cienką warstwę dżemu i drugą część kremu ciemnego – przykryć jasnym biszkoptem. Następnie, jasnym kremem pokryć cienko boki oraz górną powierzchnię tortu. Pozostałą część kremu przełożyć do szprycy i dekorować górną powierzchnię tortu – ja zdecydowałam się na róże – boki tortu obsypać płatkami migdałów. Tort włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.



Podobne posty:

8 komentarzy:

  1. Kolejnych smacznych lat w blogowaniu życze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję wytrwałości. :)

    Pięknie udekorowałaś górę tortu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Ten krem czekoladowy <3 cudny!

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się jak z najlepszej cukierni! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Sto lat sto lat budowniczko smaku :)
    Piekny tort!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie; kawałeczek takiego tortu i człowiek jest w niebie... :)
    Gratulacje z okazji rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale Sto lat 🎂
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń