czwartek, 16 lipca 2015

Truskawki pod kruszonką. Crumble z truskawkami

Mamy już końcówkę sezonu na pyszne i słodkie truskawki... Ja w tym roku muszę się przyznać, że truskawki to u nas schodziły w domu hurtowo, ot tak po prostu same truskawki. A co za tym idzie... nie było ciast gdzie swoje miejsce miały by właśnie te owoce. Raz tak dla odmiany poddałam je obróbce - truskawki zapiekane pod kruszonką - to świetna sprawa. Przygotowanie bardzo szybkie a efekt pycha! Lekko kwaskowate ale w połączeniu z lodami czy bitą śmietaną, rewelacja. Polecam!


Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100 g)
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek płatków owsianych
3 łyżki płatków z migdałów
1-2 łyżki kokosu
5 łyżek cukru
1-2 szczypty cynamonu
Szczypta soli

Dodatkowo:


0,5 kg truskawek
1 garść czereśnie (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:


Truskawki dobrze umyć i obrać z szypułek – pokroić na połówki, czereśnie opłukać i wydrylować. Następnie do miski wrzucić masło i całą resztę pozostałych sypkich składników. Następnie przy pomocy noża/ widelca rozdrobnić masło przy tym wstępnie już łącząc ze sobą składniki. Później dość szybko i krótkotrwale dłonią ugniatać składniki taka aby były cały czas sypkie ale dobrze ze sobą połączone. Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypać truskawki (i czereśnie), a następnie przykryć je kruszonką. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. C przez około 35 minut aż do uzyskania delikatnie złotego koloru kruszonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz