Składniki na kruszonkę:
0,5 kostki masła (100 g)
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek płatków owsianych
3 łyżki płatków z migdałów
1-2 łyżki kokosu
5 łyżek cukru
1-2 szczypty cynamonu
Szczypta soli
Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
1 garść czereśnie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Truskawki dobrze umyć i obrać z szypułek – pokroić na połówki, czereśnie opłukać i wydrylować. Następnie do miski wrzucić masło i całą resztę pozostałych sypkich składników. Następnie przy pomocy noża/ widelca rozdrobnić masło przy tym wstępnie już łącząc ze sobą składniki. Później dość szybko i krótkotrwale dłonią ugniatać składniki taka aby były cały czas sypkie ale dobrze ze sobą połączone. Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypać truskawki (i czereśnie), a następnie przykryć je kruszonką. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. C przez około 35 minut aż do uzyskania delikatnie złotego koloru kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz