Składniki:
0,5 ananasa
1-2 kawałki z arbuza (półksiężyce)
1 duży banan
1 dojrzała pomarańcza
Dodatkowo: łyżka płatków kokosa, suszona śliwka lub żurawina
Sposób przygotowania:
Dojrzały, słodki ananas przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z połowy i pokroić go na mniejsze kawałki. Wydrążoną część zostawić –posłuży jako misa do podania sałatki. Kawałki arbuza pokroić na kawałki i oczyścić je z pestek. Banan pokroić na plasterki. Pomarańczę filetować w sposób następujący: oba końce pomarańczy ściąć na płasko, a następnie nożem ścinać skórę z białym warstwą odpowiednio po kształcie pomarańczy, tak aby był widoczny tylko miąższ właściwy. Później można pokroić pomarańczę w półplasterki lub wyciąć fileciki. Wszystkie pokrojone składniki ze sobą wymieszać, dodać trochę suszonych owoców i podawać dobrze schłodzoną.
taka sałatka stanowi pyszną przekąskę :D i jak pięknie podana :D
OdpowiedzUsuńWspaniale podana :-)
OdpowiedzUsuń