poniedziałek, 26 lutego 2018

Filet z łososia z grilla elektrycznego / Marynata do ryb pomarańczowo-koperkowa

Wskazane jest przynajmniej raz w tygodniu zjeść dobry kawałek ryby. Tym razem na obiad pomysł padł na łososia; uwielbiamy wszyscy w mojej rodzinie łososia właśnie.... Najlepiej jak go przyrządza Tadzikoski, jednak tym razem zainspirowaliśmy się jego pomysłami i danie wyszło genialnie. Łosoś skąpany w słonecznej pomarańczy (pomarańcze były wyjątkowo dobre jak na nasz rynek!) z dodatkiem polskiego akcentu w postaci koperku. Pomyślicie co za pomysł?! ale uwierzcie.... super się wszystko ze sobą komponuje, ryba wychodzi idealnie wilgotna i na prawdę smaczna i ciekawa. U nas od jakiegoś czasu króluje w kuchni grill elektryczny - póki co zachwyt trwa, bo dania z takiego grilla wychodzą bardzo soczyste i co ważne robi się je ekspresowo. Nie inaczej było w tym przypadku! Polecam.


Składniki:


2 duże kawałki filetu z łososia
200 ml soku z pomarańczy
3 plasterki pomarańczy w kawałkach
1 łyżka oliwy z oliwek
Kilka gałązek koperku (ok. 1 łyżka drobno pokrojonego)

Przyprawy: Sól, pieprz świeżo mielony, kilka ziaren kolendry




Sposób przygotowania:


Do miski wlać sok z pomarańczy, oliwę; dodać kawałki pomarańczy, drobno pokrojony koperek oraz przyprawy – wszystko wymieszać. Następnie opłukane kawałki filetu z łososia dokładnie w marynacie umieścić i pozostawić tak zamoczone przynajmniej na godzinę. Po tym czasie, kawałki ryby umieścić na grillu elektryczny i piec przez ok. 7 minut, do momentu aż mięso z góry nabierze ładnego koloru. [Można również filet zrobić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby i piec w temp. 180 st C przez około 20-23 minuty]. Filet podawać z sałatką czy też surówką, u mnie dobrze komponował się ze szpinakowym omletem.





7 komentarzy:

  1. Łosoś ma to do siebie, że nie wymaga zbyt wiele, aby smakował wyśmienicie. Wystarczy masło, cytryna, sól i pieprz i łosoś gotowy! Jeśli poszukiwałabyś innych, ciekawych przepisów z wykorzystaniem łososia proponowałabym zajrzeć pod ten adres: https://mowisalmon.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam grilla, mam elektrycznego i cały rok korzystam, to ma swoj klimat jednak, polecam mój BREVILLE High Gloss, nie przypala

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i na pewno jest zdrowe! Jedyne co stoi mi na przeszkodzie do zrobienia tego dania jest brak grilla. Zawsze myślałam, że obejdę się bez niego, ale ostatnio stał się bardzo popularny, więc jest mnóstwo przepisów, w których wykorzystywany jest grill. W związku z tym poczułam potrzebę posiadania go i zaczęłam się za jakimś rozglądać. Na stronie: https://polgrill.pl/ znalazłam najciekawsze dla mnie propozycje, więc prawdopodobnie wybiorę coś właśnie z tej oferty. Dostępne są też tutaj inne rodzaje grillów, akcesoria przydatne przy nim, a nawet wędzarnie. Na pewno znajdzie się tutaj coś odpowiedniego dla każdego i to w dobrej cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grill elektryczny to przydatny gadżet, szczególnie jeśli nie posiadacie ogrodu, w którym można rozpalić ognisko. Dobry produkt znalazłem w sklepie https://quickoutlet.pl/70-agd.

    OdpowiedzUsuń