wtorek, 20 lutego 2018

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Propozycja dla makaroniarzy i wielbicieli treściwych dań. Dzisiaj przepis na makaron z filetem z kurczaka i pieczarkami - pychota! Zostałam tym daniem uraczona przez moją kochaną "małą Anię" (Dzięki Aniu:*) i natychmiast poprosiłam o przepis, bo tak mi smakowało... Do oryginalnego przepisu dodałam jeszcze cukinię i natkę pietruszki, jednak podstawowy przepis jest naprawdę świetny. Rzadko kiedy potrawy słone tak mi smakują, (ja mogłabym wszystko na słodko jeść;-)). Poniższy przykład to dowód na to iż proste/zwykłe składniki kończą się tak pysznym rezultatem. Oko najedzone', to teraz jeszcze tylko kubki - do dzieła i smakować!



Składniki:


450 - 500 g pieczarek
500 g filetu z kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
400 ml śmietany 18 %
Pół pęczka natki pietruszki
Pół cukinii – (opcjonalnie, ja dodałam bo był kawałek w lodówce ;-))
2 małe serki topione (takie trójkąciki - opcjonalnie)

Przyprawy: sól, pieprz czarny oraz curry lub garam masala do zamarynowania mięsa, oliwa



Sposób przygotowania:


Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Do miski wlać dwie łyżki oliwy, wsypać pół łyżeczki garam masala lub curry, po szczypcie soli i pieprzu, całość dobrze połączyć i w takiej marynacie obtoczyć kawałki filetu – odstawić do lodówki. Dobrze jest mięso przygotować z godzinę wcześniej aby nabrało smaku, jednak nie jest to konieczne. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, cukinię w nie grube pół plasterki oraz liście natki drobno poszatkować. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso i podsmażyć do momentu aż zarumieni się na złoty kolor. Gotowe kawałki mięsa przełożyć na talerz i na tej samej patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę, po kilku minutach przecisnąć przez praskę ząbek czosnku – całość podsmażyć parę minut. Po chwili, na patelnie wrzucić pokrojone pieczarki i cukinię - od czasu do czasu przemieszać. Po odparowaniu większości wody z pieczarek można dodać już serki topione aby pod wpływem ciepła się delikatnie rozpłynęły oraz wrzucić podsmażone kawałki z kurczaka. Następnie do całości stopniowo dodawać śmietany przy tym energicznie mieszać – sos musi się podgotować i trochę zgęstnieć. Na sam koniec, do sosu dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Sos można podawać z ugotowanym makaronem, kaszą czy też ryżem.





2 komentarze:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie. Dla nas, makaroniarzy idealne, mniam :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro

    OdpowiedzUsuń