Składniki na ciasto:
450-500g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
0,5 kostki drożdży babuni (50g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Przyprawy do ciasta: szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich (Opcjonalnie)
Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm.
Moje składniki:
25 dag sera żółtego mozzarella
20 dag plasterków szynki
30 dag pieczarek
2 cebule (biała i czerwona)
1 duża papryka czerwona
Oliwki zielone
Przyprawy na wierzch pizzy: Oregano, słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody (woda nie może być gorąca bo „zabije” nam drożdże!) i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy - wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni (mi wyszło troszkę ponad 500 g mąki). Ciasto polecam przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.
Następnie wyrośnięte ciasto, podzielić nożem na pół. Pierwszą partię równomiernie rozłożyć na papierze, tak aby otrzymać w miarę kształtne koło.
Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, ser mozarella i pozostałe składniki.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. [Jeśli, nie macie nikogo do pomocy, aby trzymając blachę, ktoś zsunął Wam pizzę - polecam zrobić tak: papier z pizzą przełożyć/zsunąć na ruszt, a następnie z rusztu łatwiej będzie Wam ją zsunąć papier z pizzą bezpośrednio na gorącą blachę.]
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Z kolejną porcją ciasta postępujemy tak samo - polecam przygotować drugą pizzę w trakcie pieczenia się pierwszej.
Do pizzy polecam tez mój sos czosnkowy!
Podobne posty:
Smakowicie to wygląda ;P
OdpowiedzUsuńA Paula powiedziała, że pizza lepsza niż w odwiedzanej przez nią pizzerii:-)
OdpowiedzUsuńRównież potwierdzam, że jest bardzo dobra!!!
Aniu kurcze aż mam ochotę :( Kierunek Zabrze i to już!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiliśmy z Madzią pizze, ciasto rewelka, obiadam się teraz nią na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńpizza wygląda wyśmienicie, a na ile minut ciasto należy odstawić do wyrośnięcia ?
OdpowiedzUsuńciasto odstawić na około 15-20 minut (ja odstawiam je w okolice kaloryfera:)), akurat mamy czas na przygotowanie pozostałych składników!
UsuńNie powiem - pizza zapowiada się niesamowicie smacznie! Na zdjęciach wygląda prawie identycznie, jak moja ulubiona z Dominium :)
OdpowiedzUsuńDziś popołudniu - walczę! Będzie pysznie :)
ciasto rewelacja :) właśnie jesteśmy po konsumpcji. pozdrawiamy autorkę :)
OdpowiedzUsuńCHyba odmroże dziś drożdze...:)
OdpowiedzUsuńm.
Pizza lepsza niż w niejednej pizzerii
OdpowiedzUsuńWygląda lepiej niż z pizzerii ;D Też sobie jutro zjem! ale niestety takiej chyba nie zrobię ;)
OdpowiedzUsuńPraktyka czyni mistrza! :)
UsuńAle jeśli się zrobi tak jak jest w przepisie... to powinny wyjść dwie pyszne 35-40cm pizze! / Pozdrawiam
Witaj Niula! Zrobiliśmy pizzę według Twojego przepisu - wyszła przepyszna i to już za pierwszym razem :) POLECAMY WSZYSTKIM AMATOROM PIZZY :) Pozdrawiamy Asia i Marek
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że pizza się udała i Wam smakuje! :)
UsuńJa już od dawna nie chodzę po pizzeriach, tylko sama w domu robię, a znajomym i rodzinie bardzoo smakuje... :)
Pozdrawiam Was serdecznie!
Wyglada przepysznie! Na pewno zrobie!
UsuńTka tylko czy po wymieszaniu drozdzy i wody tez trzeba odstawic .czy mozna juz mieszac składniki/
OdpowiedzUsuńPo rozpuszczeniu drożdży od razu przesiewamy mąkę - nie czekamy - odstawiamy już dobrze wyrobione ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo znowu ja ja anonimowy :)
OdpowiedzUsuńa na ile tak odstawic ciasto na 1godz czy pół do wyrosniecia .czy mniej ?:)
Mam w sumie 3 przepisy ale chyba spróbuje ten.A w rogi ciasta zawijac ser .Czylepiej nic nie robic?
Tak na pół godzinki będzie odpowiednio!
UsuńMusi być w miarę ciepło - ja zazwyczaj odstawiam miskę z ciastem w okolicach kaloryfera lub płyty gdzie wcześniej było coś gotowane. W tym czasie kroje wszystkie składniki i wychodzi idealnie [tak nieskromnie ale..] (zresztą widać na zdj;)) Ser w rogach jak najbardziej można, ale sugeruje za pierwszym razem wypróbować bez serowych krawędzi ;)
Chejka.Juz po posiłku.
OdpowiedzUsuńCo do ciasta to jest 1 klasa.Chrupiace ,nie za cienkie ,nie za grube .W sam raz takie jak powinno byc.wyrosło znakomicie .Podzieliłem na dwie kulki rozwałkowałem i dalej juz z górki :) Poniewaz wszystko miałem przyszykowane...
Moze troszke aby przesadziłem z składnikami.Troszke dałem za duzo.Ale smakowało.Nastepnym razem dam niej :)
Podstawa pizzy to ciasto.A to z twego przepisu to rewelacja.
Piekłem w piekarniku 240 stopni z termoobiegiem niecałe 10 min.
Pizza dodana do ulubionych.
Dzięki i Pozdrawiam :)
Cieszę się, że pizza się udała! :) i stała się Ulubioną!
UsuńFakt czasami dać mniej składników daje jeszcze lepszy efekt ;-)
No fakt.Człowiek uczy sie całe życie czegos nowego :)
OdpowiedzUsuńAle najważniejsze ze sie udało .Dzieki ;)
Pizza super polecam przepis !!!! Udało mi sie za pierwszym razem zrobic taka pizze jak w pizzerii i to wlasnie z tego przepisu. Dziekuje bardzo
OdpowiedzUsuńPizza rewelacja , to była moja pierwsza własnoręcznie zrobiona pizza i wyszła prze pyszna :) Przepis super :) Dziękuje za wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńwspanialy przepis pizza wyszla znakomita;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;**Bylo pysznie
Ależ apetycznie wygląda mniam :) piękne zdjęcia podziwiam :)
OdpowiedzUsuńJuz nigdy wiecej kupnej! Ta pizza jest idealna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto!Dodatki można modyfikować, ale ciasto to podstawa!
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty ale nie wiem ile powinnam piec jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem (jeszcze nie mam) żeby pizza była idealna??
OdpowiedzUsuńNic nie szkodzi! Bez termoobiegu pizze piec w temp. 220-230st C przez 15-20minut - Pierwszą trzeba obserwować przy drugiej już będziesz wiedzieć :)
UsuńPizza pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dłużej niż 10 minut,ale to pewnie wina mojego kołowatego piekarnika :)
Kasia :)
Witam pizze dać na ruszt i następnie zjeść , czy dać do piekarnika ?? :)
OdpowiedzUsuńSuper pizza! Przepis dodaję do ulubionych
OdpowiedzUsuńa jak zrobić sos pomidorowy?
OdpowiedzUsuńPyszniuka, chrupiąca! Pizza smakuje jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Zrobiłam z mąki pszennej razowej, przesianej. Cud miód!!!
OdpowiedzUsuńhttp://dietatopodstawa.com.pl/masa/domowa-pizza-jak-z-pizzerii-przepis/
OdpowiedzUsuńTo mój przepis, jak oceniasz :)?
A jak zrobić sos pomidorowy ????
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Usuń1 puszka z pomidorami
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżka oliwy
Przyprawy:
szczypta soli, pół łyżeczki cukru(opcjonalnie miód), pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić. Do małego garnka wlać oliwę i zeszklić cebulę. Po kilku minutach do cebuli przecisnąć ząbki czosnku. Do garnka dodać pomidory z puszki (już gotowe - pokrojone) dobrze doprawiamy; tak aby sos nie był zbyt kwaśny - do smaku. Gotujemy na małym ogniu całość tak długo, aż dobrze zgęstnieje i sok z pomidorów odparuje. Pomidory w trakcie gotowania powinny się rozpaść.
Ja często zamiast sosu po prostu na spód pizzy daję ketchup :) Pozdrawiam
Witam.Ciasto na pizzę przepyszne. ��
UsuńJa natomiast jeśli chodzi o sos to daję passatę pomidorową 250g np.Cirio,łyżeczkę suszonego oregano i bazylii,płaską łyżeczkę soli i jak kto chce ząbek czosnku wyciśnięty. Wymieszam, nie gotuję! I na pizzę! Przepis mam od znajomego Włocha z Florencji ��. Pizza jest pyszna z tym sosem. Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję :) wypróbuję pizzę Pani przepisu :) dam znać jak poszło :)
OdpowiedzUsuńPróbowałaś ciasto z mniejszej ilości drożdży? Np. 5 gramów drożdży na 500 gramów mąki?
OdpowiedzUsuńSzczerze to nie próbowałam... Ten przepis jest dla mnie 'święty' jeśli chodzi o proporcje; przepis na ciasto jest od mojej mamy i w dodatku taki że zawsze pizza wychodzi idealnie...! :) wiec z tej kwestii ja nie eksperymentowałam
UsuńPizza ideoloooo !!!
OdpowiedzUsuńPizza przepyszna!!!!!! Polecam!!!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTrochę zmodyfikowalem rozpuszczenie drożdży zmieszalem wodę z mlekiem pół na pół. Ciasto pierwsza klasa :) Piekłem w 240 stopniach na termoobiegu niecałe 10 min,jako podkład dałem passatę z bazylią, oregano i mieszanką ziół kuchni włoskiej, trochę cukru i soli całość zagotowalem żeby odparowac wodę.
OdpowiedzUsuńO to właśnie chodzi w kuchni :) aby 'budować smak'; modyfikować po swojemu dobre i przede wszystkim sprawdzone/pewne przepisy.
UsuńŚwietny pomysł z passatą - musiała smakować... ;-)
Pizza rzeczywiście smakuje jak z pizzerii. Super przepis - polecam 😊 🍕
OdpowiedzUsuńDzisiaj poraz kolejny pizza króluje na moim stole ;) goście są zachwyceni i każdy pyta o przepis - poleciłam bloga ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że wypróbowałam wczoraj ten przepis i wyszło super :) Dodałam tylko trochę "zieleninki", bo uwielbiam pizzę z dodatkiem rukoli :)
OdpowiedzUsuńPrzerobilem wiele przepisów z sieci, zdecydowanie najlepszy. Z tym przepisem chyba juz ok 10 sztuk wykonałem i jest swietna, zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńwitam.pieczemy w piekarniku góra dół czy tylko dół?
OdpowiedzUsuńWitam! Pieczemy góra dół:-)
UsuńPizza wygląda genialnie, muszę wypróbować ten przepis, ale zastanawia mnie kwestia pieczenia mimo wszystko. Myślę nad zakupem kamienia do pieczenia pizzy, czytałam o nim m.in. tutaj https://abcporady.pl/kamien-do-pizzy-wloskie-pomidory-oryginalny-parmezan-jak-jeszcze-lepiej-zrobic-pizze/ i podobno na prawdę poprawia smak. W zwykłej blasze zdarza mi się przypalić spód, może na kamieniu tak się nie stanie?
OdpowiedzUsuńNa 100 % pizza się nie przypali; gdy się użyje dobrego papieru do pieczenia posmarowanego odrobiną oliwy. Polecam wypróbować ten sposób przed zakupem ;-) Pozdrawiam
UsuńPytanie... czy pieczarki trzeba wczesniej przesmażyć ? ja zawsze tak robiłam.
OdpowiedzUsuńNie trzeba ale mozna. Ja przynajmniej tez tak robie. Podsmazam cebule i pieczarki do monentu az wyparuje woda. Jednak sa rozne " szkoly" stad nie narzucam;-)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie, na prawdę jak z pizzerii. Ciasto jest kruche czy bardziej pulchne?
OdpowiedzUsuńJest takie w punkt*. Nie jest takie grube, gdzie czuć drożdże, ale też nie jest bardzo kruche. Jest w sam raz - też nie warto pizzy za bardzo obciążać składnikami bo wtedy tylko krawędzie będą wyrośnięte a środek będzie cieniutki. Polecam też pieczarki podsmażyć aby pozbyć się nadmiaru wody - wody, która niepotrzebnie może rozmiękczyć ;-) naszą pizze (tylko w przypadku gdzie pieczarek jest sporo)
UsuńMoja "szybka" odp. związana jest z drobną usterką jaka spowodowała brak powiadomień o nowych komentarzach...
Hej! czy zamiast wody do ciasta można dać mleka?
OdpowiedzUsuńPewnie, ze można. Ja jednak wole na wodzie. Na mleku rozpuszczam drożdże gdy robię rogaliki, drożdżówki itp
UsuńMega pyszna :) robilam dzisiaj i jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńRewelacyjna ... Dziękuje . Na stałe zagości juz u Nas 😃
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie sprawdzić sobie mąkę od https://basiazsercem.pl/ jeśli zależy Wam na tym, aby pizza wyszła najsmaczniejsza. Ja starannie dobieram składniki do takiej domowej pizzy, ponieważ wszystko jest bardzo ważne w tym, aby był dobry smak.
OdpowiedzUsuńWitam Czy ciasto jest grube ?
OdpowiedzUsuńCiasto jest takie w punkt. Nie za cienkie, nie za grube.
UsuńNie jest to taka "domowa pizzy mamy" gdzie ciasto wychodzi grube jak foccacia i nie jest to ciasto cienkie, że wszystko z pizzy spadła...
Robię już kolejny raz, jest przepyszna, najlepsze ciasto ever ������
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mąki żytniej? :)
OdpowiedzUsuńPizza wymiata!Pyszna i bardzo prosta w robocie.
OdpowiedzUsuńWITAM, _a ja mam pytanie _na której wysokości piekarnika pieczemy pizzę:)
OdpowiedzUsuńA na środkowym poziomie proszę upiec! :-)
Usuń