Składniki:
500 g filetu z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 papryka czerwona
0,5 ostrej papryczki chilli (czerwona i zielona)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty curry (żółta)
Kawałek ok. 1 -1,5 cm imbiru
2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oliwy)
Przyprawy: Pół łyżeczki kurkumy, kminku rzymskiego, papryki czerwonej ostrej, soli himalajskiej, mielonego kardamonu oraz suszonej kolendry(liści); szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić najlepiej w paski. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w paski. Papryczki chilli, imbir oraz czosnek pokroić bardzo drobno, paprykę pokroić w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić olej kokosowy oraz wsypać wszystkie przyprawy (oprócz soli) – przez minutę mieszać aby olej nabrał aromatu. Następnie do oleju dodać cebulę i delikatnie ją zeszklić, po paru minutach dodać imbir, czosnek i papryczki chilli. Do przypraw wrzucić kawałki fileta i podsmażyć często mieszając; po kilku minutach dorzucić paprykę i cebulę. Następnie, gdy warzywa delikatnie zmiękną do całości wlać mleczko kokosowe oraz dodać pastę curry i szczyptę soli – wszystko od czasu do czasu mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Sos podawać z ryżem lub chlebkiem naan.