Składniki:
0,5 kostki miękkiego masła (100g)
2,0 szklanki mąki (300g) [dodatkowo 50g do podsypania]
0,5 szklanki cukru
2 jajka
Szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
350g truskawek
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę waniliową, sól i wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć, tak aby otrzymać jednolitą masę. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto poukładać kawałki truskawek – delikatnie dociskając je do środka - im więcej owoców tym lepiej. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.
Podobne posty: