poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Roladki schabowe a'la Śląskie

Roladki schabowe są bliskie mojemu sercu, ponieważ zawsze były w naszym niedzielnym menu! Moja mama robi najlepsze rolady śląskie, ja aż tak pysznych nie potrafię zrobić ale te, które sama robię też mi bardzoo smakują. Dobrze jest zrobić trochę więcej farszu, który później jest świetnym składnikiem sosu. Roladki podawać z kluseczkami śląskimi czy ziemniakami i surówką a wszystko razem utworzy naprawdę pyszny obiadek.



Składniki:


0.5 kg schabu
2 cebule
3 ogórki kiszone
ok. 50g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
ok. 10g sera żółtego (kilka plasterków)
150g kiełbasy gospodarza
Kilka plastrów szynki gotowanej
Pół pęczka pietruszki
4 łyżki musztardy sarepskiej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, zioła dalmatyńskie, ziele angielskie, liść laurowy

roladki schabowe

Sposób przygotowania:


Mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm, każdy rozbić tłuczkiem używając przy tym folii spożywczej. Ogórki, cebulę, kiełbasę i szynkę pokroić w kosteczkę, pietruszkę poszatkować i wszystko ze sobą wymieszać. Każdy plaster posolić, popieprzyć, a następnie na każdy położyć plaster sera, parę plasterków kiełbasy żywieckiej i posmarować je musztardą. Później nałożyć pokrojone składniki i zwijać każdy plaster w roladkę, tak aby nadzienie było całkowicie zamknięte w mięsie i przy pomocy wykałaczek dokładnie pospinać w roladki. Każdą roladę wstępnie podsmażyć na patelni, aby lekko nabrały rumianego koloru. Następnie wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię, na której wcześniej rolady były podsmażone, wlać 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać pozostałe farsz - zamieszać i przelać do naczynia z roladkami. Dodać liść laurowy, ziele i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160st C. Piec pod przykryciem około 50-60 minut. Po tym czasie roladki będą gotowe, sos jaki otrzymamy należy lekko zagęścić zasmażką.

roladki schabowe
Podobne posty:

9 komentarzy:

  1. mmmmmmm kurde marze o takim obiedzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mojego męża, który jest ze śląska, przepis jak znalazł, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiełbasa żywiecka obojętnie jaka? może byćhenryk kania? akurat mam w lodówce. tyle że do tej pory jadłem tylko na kanapki na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  5. oczywiscie ze moze byc ;) wyprobowalem i wyszlo pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że wyszło pysznie - nie mogło być inaczej - nie było innej opcji przecież ;-)

      Usuń
  6. a ja zkoksilem całość i dodałem kabanosy maestro :P też wyszło mega :D polecam takie połączenie bo na prawdę warto ;) najlepsze jak dla mnie są te piri piri ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ! Rodzinka zachwycona .Jedynie zmodyfikowałam sos - zrobiłam grzybowy z mrożonych podgrzybków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :)
      U mnie podgrzybki też czekają w najbliższej kolejce do smakowania...

      Usuń