Składniki:
0.5 kg schabu
2 cebule
3 ogórki kiszone
ok. 50g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
ok. 10g sera żółtego (kilka plasterków)
150g kiełbasy gospodarza
Kilka plastrów szynki gotowanej
Pół pęczka pietruszki
4 łyżki musztardy sarepskiej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, zioła dalmatyńskie, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm, każdy rozbić tłuczkiem używając przy tym folii spożywczej. Ogórki, cebulę, kiełbasę i szynkę pokroić w kosteczkę, pietruszkę poszatkować i wszystko ze sobą wymieszać. Każdy plaster posolić, popieprzyć, a następnie na każdy położyć plaster sera, parę plasterków kiełbasy żywieckiej i posmarować je musztardą. Później nałożyć pokrojone składniki i zwijać każdy plaster w roladkę, tak aby nadzienie było całkowicie zamknięte w mięsie i przy pomocy wykałaczek dokładnie pospinać w roladki. Każdą roladę wstępnie podsmażyć na patelni, aby lekko nabrały rumianego koloru. Następnie wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię, na której wcześniej rolady były podsmażone, wlać 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać pozostałe farsz - zamieszać i przelać do naczynia z roladkami. Dodać liść laurowy, ziele i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160st C. Piec pod przykryciem około 50-60 minut. Po tym czasie roladki będą gotowe, sos jaki otrzymamy należy lekko zagęścić zasmażką.
Podobne posty:
mmmmmmm kurde marze o takim obiedzie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html
OdpowiedzUsuńdla mojego męża, który jest ze śląska, przepis jak znalazł, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKiełbasa żywiecka obojętnie jaka? może byćhenryk kania? akurat mam w lodówce. tyle że do tej pory jadłem tylko na kanapki na śniadanie
OdpowiedzUsuńoczywiscie ze moze byc ;) wyprobowalem i wyszlo pysznie :D
OdpowiedzUsuńPewnie, że wyszło pysznie - nie mogło być inaczej - nie było innej opcji przecież ;-)
Usuńa ja zkoksilem całość i dodałem kabanosy maestro :P też wyszło mega :D polecam takie połączenie bo na prawdę warto ;) najlepsze jak dla mnie są te piri piri ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! Rodzinka zachwycona .Jedynie zmodyfikowałam sos - zrobiłam grzybowy z mrożonych podgrzybków :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńU mnie podgrzybki też czekają w najbliższej kolejce do smakowania...