Składniki:
500 g filetów z sandacza
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
Odrobinę rzeżuchy (opcjonalnie)
Sok z połowy cytryny
Garść słonecznika łuskanego
Garść migdałów w płatkach
Przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Filety rozmrozić, a następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z każdej strony. Pietruszkę, koperek poszatkować i wrzucić do miski, dorzucić rzeżuchę. Następnie suchą patelnią rozgrzać, wrzucić na nią słonecznik, płatki migdałów i prażyć do czasu aż nabiorą ładnego koloru. Podprażone bakalie dorzucić do miski z zielonymi składnikami i wszystko dobrze wymieszać. Później poszczególne filety sandacza ułożyć na folii aluminiowej, a następnie na każdy z nich położyć dodatki i szczelnie zawinąć folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 25 minut, przy czym na 5 minut przed zakończeniem pieczenia otworzyć folię aby sok częściowo odparował.
Podobne posty:
Pyszny i zdrowy obiad, bo pieczona ryba, nie smażona i ta pierzynka ziołowo- pestkowa. Pierzynkę biorę od razu, na rybę poczekam kilka dni:) Pozdr,
OdpowiedzUsuńzdrowo, lekko i smakowicie. do tego te kolory pobudzające wyobraźnię. świetne danie!
OdpowiedzUsuń