czwartek, 25 kwietnia 2013

Filet z sandacza pod zieloną i chrupiącą pierzynką

Ryby jeść (po)trzeba! Są O-mega zdrowe, więc należy je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ja osobiście uwielbiam jeść ryby wędzone, smażone, pieczone - prawie każde, może mniej te z puszki... Niedawno zrobiłam filety z sandacza ale żeby było jeszcze bardziej zdrowo' postawiłam na zieleń, a dokładniej na zieloną mieszankę z natki pietruszki, koperku i rzeżuchy. Chrupkości i ciekawego smaku dodatkowo dodały prażone bakalie - jednak muszę tu podkreślić, że jest to dobre połączenie tylko gdy filety nie mają ości! Całość prezentuje się i smakuje idealnie.

filet z sandacza

Składniki:


500 g filetów z sandacza
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
Odrobinę rzeżuchy (opcjonalnie)
Sok z połowy cytryny
Garść słonecznika łuskanego
Garść migdałów w płatkach
Przyprawy: sól, pieprz czarny

filet z sandacza

Sposób przygotowania:


Filety rozmrozić, a następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z każdej strony. Pietruszkę, koperek poszatkować i wrzucić do miski, dorzucić rzeżuchę. Następnie suchą patelnią rozgrzać, wrzucić na nią słonecznik, płatki migdałów i prażyć do czasu aż nabiorą ładnego koloru. Podprażone bakalie dorzucić do miski z zielonymi składnikami i wszystko dobrze wymieszać. Później poszczególne filety sandacza ułożyć na folii aluminiowej, a następnie na każdy z nich położyć dodatki i szczelnie zawinąć folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 25 minut, przy czym na 5 minut przed zakończeniem pieczenia otworzyć folię aby sok częściowo odparował.


Podobne posty:

2 komentarze:

  1. Pyszny i zdrowy obiad, bo pieczona ryba, nie smażona i ta pierzynka ziołowo- pestkowa. Pierzynkę biorę od razu, na rybę poczekam kilka dni:) Pozdr,

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowo, lekko i smakowicie. do tego te kolory pobudzające wyobraźnię. świetne danie!

    OdpowiedzUsuń