piątek, 19 kwietnia 2013

Sernik na zimno 'Wiśniowy sad'

Wiosna przyszła, bo skusiła się na ten sernik! Sernik na zimno o smaku wiśniowym, jest tak pyszny, że sama zjadłam prawie połowę. Jego zrobienie wymaga trochę czasu, bo dobrze jest go zostawić na noc w lodówce ale warto... Jedyną wadą tego sernika jest to, że szybko znika!

sernik wiśniowy

Składniki:


Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
Szczypta soli

Masa serowa:
1 kg twarogu aksamitnego (z wiaderka)
2 galaretki wiśniowe
1 puszka czereśni z syropie (420g)
1-2 galaretka agrestowa

sernik wiśniowy

Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przyrządzenia galaretek – agrestową zrobić według przepisu na opakowaniu, natomiast wiśniowe galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do ostudzenia. Następnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Żółtka od białek oddzielić, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, później stopniowo dodawać cukier. Następnie do piany wrzucać żółtko po żółtku cały czas jeszcze ubijając. Na sam koniec przesiewać bardzo powoli mąkę z proszkiem i delikatnie całość mieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec przez 40 minut w temperaturze 170st C. W tym czasie do dużej miski przełożyć ser do którego dodać lekko stężoną galaretkę wiśniową i całość zmiksować na gładką i jednolitą masę, a następnie odstawić do lodówki aby się ścięła. Czereśnie odsączyć z syropu i wydrylować. Upieczony biszkopt, gdy już ostygnie skropić syropem z czereśni. Do chłodzonej masy serowo-wiśniowej wrzucić czereśnie i wyłożyć na biszkopt – wstawić do lodówki na około godzinkę(ja wstawiłam na zamrażarki i trwało to krócej). Po tym czasie na wierzch wylać galaretkę agrestową i zostawić sernik najlepiej na całą noc.

sernik wiśniowy

sernik wiśniowy

Podobne posty:

5 komentarzy: